Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

New York Times: Υπό τη σκιά του Κρεμλίνου οι υποθαλάσσιες οπτικές ίνες του Διαδικτύου

New York Times: Υπό τη σκιά του Κρεμλίνου οι υποθαλάσσιες οπτικές ίνες του Διαδικτύου
Ρωσικά υποβρύχια και κατασκοπευτικά πλοία εντοπίστηκαν κοντά στα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν σχεδόν όλες τις παγκόσμιες επικοινωνίες μέσω του Διαδικτύου, και σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας «εγείρονται εύλογα ανησυχίες ότι οι Ρώσοι, που εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία μέχρι τη Συρία, δεν θα άφηναν εκτός των σχεδίων τους τον κυβερνοχώρο ».

«Ο ψυχροπολεμικός συναγερμός», σήμανε με την προειδοποίηση Αμερικανών ειδικών ότι είναι τρωτά καλώδια οπτικών ινών που εάν κοπούν σε δολιοφθορά, θα πάγωναν οι παγκόσμιες ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε διακυβερνητικό, εμπορικό και κάθε άλλο επίπεδο στη Δύση », αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο των New York Times.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα ότι οι περιπολίες των ρωσικών υποβρυχίων έχουν αυξηθεί σχεδον κατά σχεδόν 50 τοις εκατό το τελευταίο έτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και από τη Βόρεια Θάλασσα και τις ακτές της Νορβηγίας, μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία.

«Το επίπεδο της δραστηριότητας, είναι συγκρίσιμο με αυτό που είδαμε στον Ψυχρό Πόλεμο», διαβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με τους οποίους, «ήδη, η Νορβηγία ζήτησε ενισχύσεις από το ΝΑΤΟ για την αναχαίτιση της ρωσικής κατασκοπείας».

Μόλις τον περασμένο μήνα, το ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο Yantar, εξοπλισμένο με δύο αυτοκινούμενα βαθέων υδάτων υποβρύχια σκάφη, εντοπίστηκε στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, καθ'οδόν προς την Κούβα - όπου βρίσκεται καίριας σημασίας ζώνη οπτικών ινών, κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο.

Οπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Αμερικανός Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ και νυν πρύτανης του Fletcher School, σε μήνυμα από το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο προειδοποίησε ότι «εργαλεία του Ψυχρού Πολέμου εκσυγχρονίστηκαν και ανασύρονται, με απρόβλεπτες συνέπειες».

«Ο κίνδυνος είναι ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα, συγκεκαλυμμένα, χωρίς να χρειάζεται καν ναυτική πολεμική δύναμη», διευκρινίζει ο εμπειρογνώμονας του Harvard-MIT, Michael Sechrist, επισημαίνοντας ότι: «καλώδια κόβονται όλη την ώρα, από άγκυρες πλοίων και από φυσικές καταστροφές, αλλά αυτές οι βλάβες, συμβαίνουν κοντά στις ακτές κι επισκευάζονται εντός ημερών, ενώ οι Ρώσοι φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου θα μπορούσαν να προκληθούν ανεπανόρθωτες καταστροφές ».

Σύμφωνα με το Ναύαρχο Marcos Ferguson, διοικητή των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, «αυτό που διακυβεύεται είναι 10 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα από την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, 95% καθώς και το των καθημερινών επικοινωνιών στον κυβερνοχώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου