Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς τελειωμό συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό δράμα της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2016...




Χωρίς τελειωμό συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό δράμα της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2016...

Μετά τις Ρουμανία, Ιρλανδία και των Νήσων Φερόε, η Φινλανδία υποχρέωσε την Εθνική ομάδα στην τέταρτη ήττα της (συνολικά πέμπτη) σε ισάριθμα παιχνίδια στο «Γ. Καραϊσκάκης», που μόνο απόρθητη έδρα δεν αποδείχθηκε στη διοργάνωση, αφήνοντάς την στον «πάτο» της κατάταξης και χωρίς νίκη στον 6ο όμιλο.

Σε αντίθεση με τα βράδια που προηγήθηκαν στο φαληρικό γήπεδο, πάντως, η αποψινή ήταν μια ήττα πέρα για πέρα άδικη, αφού οι Σκανδιναβοί, που είχαν παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης, σκόραραν στην πρώτη και μοναδική τελική προσπάθειά τους προς την εστία του Καρνέζη.

Αυτά όμως δεν μετράνε αφού εκείνο που μένει είναι το αποτέλεσμα, και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: μόλις 2 βαθμοί σε 7 παιχνίδια, με τα τέρματα 2-8 και, φυσικά, η τελευταία θέση σε ένα γκρουπ που όταν διαμορφώθηκε κατά την κλήρωση, άπαντες προεξοφλούσαν μια άνετη πρόκριση.


Στάινμαϊερ: Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να διχάζεται μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση


O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να σταματήσουν «να διαμαρτύρονται» και να «συνεργαστούν» προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεταναστευτική κρίση που διχάζει βαθιά τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να διχάζεται μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για μια συνάντηση με τους ομολόγους του.
«Τα παράπονα δεν θα βοηθήσουν να καταστεί ελέγξιμο το πρόβλημα», επισήμανε ο Στάινμαϊερ.
«Δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας εάν δε σταματήσουμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου», προσέθεσε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ να «προχωρήσουν σε έναν άλλο τρόπο συνεργασίας».
Ο ίδιος άλλωστε υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση με επίκεντρο την οικονομική στήριξη της Ελλάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
«Πριν ακόμα από μερικές εβδομάδες ελπίζαμε ότι θα υπήρχε μια κάποια ανάπαυλα», ωστόσο «επρόκειτο για μια ψευδαίσθηση», παραδέχθηκε.
«Η πρόκληση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τους πρόσφυγες που συρρέουν όλο και περισσότεροι είναι πολύ σημαντικότερη» σε σύγκριση με την ελληνική κρίση, επισήμανε.


Μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής της Α. Μέρκελ λόγω των χειρισμών της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης


Το ποσοστό αποδοχής της Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε απότομα εξαιτίας των χειρισμών της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD.
Η Μέρκελ, η οποία δέχτηκε επικρίσεις επειδή καθυστέρησε να καταδικάσει τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον προσφύγων σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο μήνα, είδε την δημοτικότητά της να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και να πέφτει στο 63%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παρότι η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, η μείωση του ποσοστού αποδοχής της μέσα σε ένα μήνα θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλη καθώς οι διακυμάνσεις του ποσοστού αυτού σε μηνιαία βάση κυμαίνονται σε μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ από τον Δεκέμβριο του 2012.
Δημοφιλέστερος πολιτικός με 72% παραμένει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ το ποσοστό αποδοχής του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέρχεται σε 69%.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Μέρκελ στην μεταναστευτική κρίση, την οποία η ίδια έχει χαρακτηρίσει μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.


Ο Γκέλντοφ προσφέρεται να φιλοξενήσει τέσσερις οικογένειες προσφύγων




Ο ιρλανδός τραγουδιστής και ακτιβιστής Μπομπ Γκέλντοφ προσφέρθηκε σήμερα να φιλοξενήσει τέσσερις οικογένειες προσφύγων, ενώ κατήγγειλε τις πολιτικές που οδήγησαν στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

"Η Ζαν (σ.σ.: η σύζυγός του) κι εγώ είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αμέσως τρεις οικογένειες στην κατοίκία μας στο Κεντ (νοτιοανατολική Αγγλία) και μια οικογένεια στο διαμέρισμά μας στο Λονδίνο", δήλωσε ο καλλιτέχνης μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοσταθμό RTE.

"Δεν μπορώ να αντέξω αυτό που συμβαίνει", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες του μικρού Αϊλάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε τουρκική παραλία, δήλωσε: "Τις είδα με ένα βαθύ αίσθημα ντροπής και προδοσίας, σε σχέση μ' αυτό που είμαστε και μ' αυτό θα θέλαμε να είμαστε", δήλωσε καταγγέλλοντας τη δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

"Η αποτυχία αυτών των πολιτικών είναι που οδήγησε σ' αυτό το όνειδος", τόνισε.
Ο Γκέλντοφ έγινε παγκόσμια γνωστός με το συγκρότημα Band Aid, που δημιουργήθηκε το 1984 για να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθηθεί ο πληθυσμός της Αιθιοπίας, που αποδεκατιζόταν από την πείνα. Πιο πρόσφατα, το 2014, έφτιαξε ένα καινούριο συγκρότημα για να συγκεντρώσει κεφάλαια εναντίον του Έμπολα.


Την 80ή ΔΕΘ εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που πραγματοποίησε ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, νωρίτερα «έκοψε την κορδέλα» στην έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου και εκτίθενται τα αντίγραφα των αγαλμάτων. Στη συνέχεια η κ. Θάνου απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Τσαλίδη, με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τα θέματα της πόλης. 
Επιπλέον η κ. Θάνου επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο υπηρεσιακός υφυπουργός Επικρατείας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος..
   
Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΘ-Helexpo AE διαμορφώνεται ως εξής:
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE στις 11 το πρωί της Κυριακής 6/9 και στη συνέχεια θα περιηγηθεί στους χώρους της έκθεσης. Στις 7.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
-Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί την 80η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και την Κυριακή θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO AE και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη μία μετά το μεσημέρι.
- Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Στη μία μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και στις 7.30 το βράδυ θα επισκεφτεί τους χώρους της έκθεσης. 
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του "Ποταμιού", θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι. 
- Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Φώτης Γραικός θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στη μία μετά το μεσημέρι.
- Το δεύτερο Σάββατο της 80ής ΔΕΘ θα βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
-Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι και το βράδυ θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ. Η ομιλία του που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου ακυρώθηκε λόγω της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. 
-Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στους χώρους της ΔΕΘ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία στις 4 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 10/9 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 11/9 θα δώσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΘ-Helexpo, συνέντευξη Τύπου.
-Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Την Τετάρτη 9/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι.

- Στις 11 το πρωί της Δευτέρας 7/9 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE.

Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια από τη Βουδαπέστη στην Αυστρία



Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες έφυγαν σήμερα από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, επιχειρώντας να φθάσουν πεζή "στην Αυστρία", αφού οι ουγγρικές αρχές ανέστειλαν χθες τα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας επί πολλές ημέρες, δήλωσαν πως θέλουν να διανύσουν με τα πόδια μια απόσταση περίπου 175 χλμ. μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία, καθώς η Βουδαπέστη αυξάνει τις προσπάθειες να τους μεταφέρει παρά τη θέλησή τους σε καταυλισμούς πρώτης υποδοχής.
Οι μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, διέσχισαν μία από τις κυριότερες γέφυρες του Δούναβη χωρίς να ενοχληθούν από τις δυνάμεις της τάξης.
Στην Ουγγαρία, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης στην κεντρική Ευρώπη, έφθασαν περίπου 3.300 πρόσφυγες μόνο την Πέμπτη (χθες), ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

 
04/09/2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, αιθ. C,
 Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός»

Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 80ης ΔΕΘ, θα δώσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα C του συνεδριακού κέντρου «Νικόλαος Γερμανός», όπου θα τοποθετηθούν στο θέμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου αλλά και σε θέματα οικονομίας, μεταναστευτικής πολιτικής και τοπικής επικαιρότητας.
Στη συνέντευξη Τύπου θα πάρουν μέρος ο Φίλιππος Γκανούλης, συν-εκπρόσωπος Τύπου των ΟΠ, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας και ο Γιάννης Τσιρώνης μέλος των ΟΠ, πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος στην απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων. Την συνέντευξη τύπου θα κατευθύνει ο συντονιστής της οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΓ, Δαμιανός Ανδρέου.
Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2015 


ΣΗΜΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Σ FLASH
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΜΙΩΤΗ

«Αυτά τα οποία έκαναν κάποιοι υπό τον μανδύα των αγανακτισμένων, τα βρήκαν μπροστά τους - Θετικό να λέει αυτά τα πράγματα ο κ. Πάγκαλος, ως ψηφοφόρος της Ν.Δ., για την κα Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ - Είτε κάποιος θεωρεί ότι είναι βαρόνος, είτε κάποιος θεωρεί ότι είναι αυτοφωράκιας, οι χαρακτηρισμοί δεν παραπέμπουν σε πολιτικό σύστημα μιας σοβαρής δημοκρατίας».

«Είναι εμφανές ότι αυτά τα οποία έκαναν κάποιοι υπό τον μανδύα των αγανακτισμένων, είναι πράγματα τα οποία βρήκαν μπροστά τους και δεν αναφέρομαι στον κόσμο, ο οποίος δικαιολογημένα πληγώθηκε, αναφέρομαι σε όλους αυτούς που έστησαν καριέρες προσωπικές και πολιτικές πάνω στο αντιμνημόνιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης ανήμερα της 3ης του Σεπτέμβρη και λίγες ώρες πριν την εκδήλωση υπό την κα Γεννηματά στο Ζάππειο, μιλώντας στον Flash 96,0 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης, αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες και στην προεκλογική περίοδο, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ πλατιές συνεργασίες και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και τους κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Γιατί καλά επιδιώκουν να στήσουν ένα δίπολο ανάμεσά τους, αυτά είναι ξεπερασμένα και ανήκουν σε άλλες δεκαετίες, εδώ οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να διαμορφώσουμε συμμαχίες, οι οποίες μας βγάζουν από την κρίση... Έχουμε χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν παραπέμπουν σε πολιτικό σύστημα μιας σοβαρής δημοκρατίας, είτε κάποιος θεωρεί ότι είναι βαρόνος είτε κάποιος θεωρεί ότι είναι αυτοφωράκιας, ανήκουν σε συζητήσεις άλλων διαδικασιών. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να παραπονείτε κανείς από αυτούς τους δύο για χαρακτηρισμούς, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στην Βουλή ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τον κ. Παπανδρέου Πινοσέτ και Τσολακογλου, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές τον κ. Παπανδρέου με αντίστοιχους χαρακτηρισμούς... Με τσάμπα μαγκές, δεν στήνεται η έξοδος από της Ελλάδας από την κρίση». 

Αναφερθείς στις πρόσφατες δηλώσεις του ιστορικού στελέχους του κόμματος κ. Θ. Πάγκαλου, ο κ. Χρηστίδης είπε: «Ο κ. Πάγκαλος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος δηλώνει ψηφοφόρος της Ν.Δ., κατά συνέπεια νομίζω ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση ένας ψηφοφόρος της Ν.Δ. να λέει αυτά τα πράγματα για την κα Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Η εθνική στρατηγική του 2010 αποδείχθηκε ότι είναι η μοναδική στρατηγική. Είναι μία στρατηγική που αν είχαμε ακολουθήσει ενιαίως ως πολιτικός σύστημα το 2010, σήμερα θα ήμασταν εκτός κρίσης, έτσι όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και με την ευθύνη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαμε σε ένα κυκεώνα βίαιης αντιπαράθεσης..., με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, η χώρα μας να έχει ανάγκη από νέα μνημόνια, τα οποία με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, είναι και τα πιο σκληρά τα οποία γνωρίσαμε». Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη στον 
Τελετή Μνήμης Θερμοπυλών: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, Μνημείο Λεωνίδα, 19:00


Τελετή Μνήμης Θερμοπυλών: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, Μνημείο Λεωνίδα, 19:00



Εκεί όπου η Εθνική Πίστη έγινε συνώνυμη της Θυσίας υπέρ της Πατρίδος,



Εκεί όπου η Θυσία μετατρέπεται σε Αιώνια Προσταγή Αγώνα για Ελευθερία,



Εκεί όπου η Ελευθερία αναδύεται ως Ιδανικό ελληνικό, άφθαρτο και καθάριο στο πέρασμα των αιώνων,



Εκεί όπου οι ορδές των βαρβάρων γονάτισαν μπρος στην Ελληνική Ανδρεία,



Εκεί οι Χρυσαυγίτες θα υψώσουν ξανά τις Γαλανόλευκες και τις Σημαίες με τον Μαίανδρο, για να καταδείξουν στους δειλούς και στους προσκυνημένους του σύγχρονου κόσμου, πως το Θάρρος μένει Άπαρτο και Φρούριο η Τιμή!



Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, Μνημείο Λεωνίδα, 19:00

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο Τύπου


· Προχωρεί η πρόταση Τσίπρα για ενεργό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου στην πορεία εφαρμογής της συμφωνίας.
· Δημ. Παπαδημούλης: "Θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στηρίζει την πρόταση".

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υποστήριξε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας σημαντικός ρόλος στη διαδικασία εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. 
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για το θέμα αυτό. Να σημειωθεί ότι ήδη ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στις 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σχετική πρωτοβουλία για μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας. 

Σήμερα η Γκάμπι Τζίμερ, Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ευρωομάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η αυξημένη και μόνιμη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια των διαδικασιών.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε επίσης ότι είναι πολύ θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και συγκεκριμένα οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και βέβαια η Ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζουν της πρόταση Τσίπρα για ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΚ στην εφαρμογή της ελληνικής συμφωνίας, παρά την προσπάθεια, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να καθυστερήσει και να ακυρώσει αυτή την πολύ σημαντική για την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο πρωτοβουλία. 


Σημ: επισυναπτόμενα στο παρόν Δελτίο Τύπου: 1) Η επιστολή Παπαδημούλη -Τσίμερ προς τον Μάρτιν Σούλτς (20/8/2016) 2) Η μετάφραση της σημερινής δήλωσης Γκάμπι Τσίμερ (4/9/2015)



Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , 04.09.2015
 
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από συνάντηση με το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, στελέχη του κόμματος «Το Ποτάμι», ανακοίνωσαν τη στήριξη τους στη Νέα Δημοκρατία, για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 
Ακολουθεί δήλωσή τους: 

«Είμαστε απλοί εργαζόμενοι πολίτες. Είμαστε επαγγελματίες της ζωής, όχι της πολιτικής. Η κρίση μάς πλήγωσε, αλλά το επτάμηνο «αριστερό» πείραμα μάς αποτελειώνει. Δεν αντέχουμε τα capital controls που διαλύουν την επαγγελματική μας ζωή. Δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε.
Αρχικά στρατευθήκαμε με το Ποτάμι. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά. Δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε στον απερχόμενο πρωθυπουργό την πρώτη θέση και άρα την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων που μας οδήγησαν ένα εκατοστό πριν την καταστροφή. 
Σήμερα όσο ποτέ απαιτείται συναίνεση και ευρύτερη συνεργασία όλων των μεταρρυθμιστικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτή τη συνεργασία μπορεί να τη διασφαλίσει μόνο η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές.
Η χώρα παραπαίει. Απαιτείται πλέον διακυβέρνηση. 
Απαιτείται πλέον ένα μικρότερο και κυρίως πιο παραγωγικό κράτος.
Απαιτείται απελευθέρωση της πραγματικής, της δημιουργικής οικονομίας, της ζωτικότητας των Ελλήνων από τα ασφυκτικά δεσμά ενός παμπάλαιου, απολιθωμένου κράτους.
Δεν μπορεί αυτή η μεγάλη αλλαγή να γίνει με επικεφαλής ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε αυτή. Δεν μπορεί να γίνει με ιδεοληπτικούς αριστερούς στο τιμόνι. Δεν μπορεί να γίνει με ορκισμένους κρατιστές.
Μπορεί να γίνει μόνο με σύμπραξη ΟΛΩΝ των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, όλων των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας.
Δεν επιδιώκουμε θέση σε λίστες και κομματικά παιχνίδια. Θέλουμε να εισφέρουμε με την πρακτική και θεωρητική μας γνώση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Συνεργαζόμαστε για την παραγωγή επεξεργασμένων πολιτικών, με επιστημονικό τρόπο, και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτικών στελεχών του μεσαίου, μεταρρυθμιστικού χώρου.
Τα ψέματα τελείωσαν. Η καταστροφή παραμονεύει. Η απελθούσα κυβέρνηση δοκιμάστηκε και μας πήγε σε εφτά μήνες δυο χρόνια πίσω. Όχι άλλα πειράματα. Κοστίζουν σε δουλειές και γεννούν ανθρώπινη δυστυχία. Ήρθε η ώρα για το ΜΕΤΑ. 
Ας βρούμε επιτέλους τα ελάχιστα που μας ενώνουν».

Φιλιππίδης Αλέξανδρος, Πανελλήνια Επιτροπή Ποταμιού
Κεχαγιόγλου Ελευθέριος, Εμπειρογνώμονας Τομέα Νησιωτικής πολιτικής Ποταμιού
Βλάχος Πασχάλης, Συντονιστής Τομέα Οικονομικών Ποταμιού
Παπακωνσταντίνου Σωτήριος, Συντονιστής Α΄ Πειραιώς Ποταμιού
Λυμπερόπουλος Βασίλειος-Παναγιώτης, Συντονιστής Τομέα Ασφάλισης Ποταμιού
Σεμιτέλος Ευστάθιος, Εμπειρογνώμονας Τομέα Δημόσιας Διοίκησης Ποταμιού
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ 3 ΑΣΘΕΝΩΝ 
ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΑΦΝΙ»


Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια των 3 συνανθρώπων μας.
Ο αποτρόπαιος θάνατος που βρήκαν οι 3 ασθενείς, που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», που μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων αποτράπηκαν τα χειρότερα, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφαλείας ασθενών και εργαζομένων.



ΑΘΗΝΑ 4/9/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ


«Είναι σοκαριστική και προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη η είδηση για τον φρικτό, άδικο και παράλογο θάνατο που βρήκαν, εξαιτίας πυρκαγιάς, τρεις συνάνθρωποί μας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου νοσηλεύονταν.

Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι ευθύνες γι’ αυτό το τραγικό γεγονός».
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για διαστρέβλωση δηλώσεων του Γ. Δραγασάκη
Εξαιτίας μιας εσκεμμένης προσπάθειας διαστρέβλωσης σημερινών δηλώσεων του Γ.Δραγασάκη, με πρακτικές που θυμίζουν "μονταζιέρα" και προέρχονται ακόμα και από προσδιοριζόμενα ως νέα κόμματα, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Σε πρωινή συνέντευξη του στον RealFm97,8 ειπώθηκε μεταξύ άλλων: «Και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη. Το μνημόνιο είναι ένας τύπος συμφωνίας. Άρα τυπικά αυτό που έχουμε είναι ένα νέο μνημόνιο, αλλά ως περιεχόμενο αν το δούμε έχει μεγάλες διαφορές». (ηχητικό από 5:15-6:50 → http://www.real.gr/audiofiles/443797.mp3)

Είναι ξεκάθαρο ότι η αναφορά αυτή είχε σκοπό ακριβώς να καταδείξει τη διάκριση μεταξύ μορφής και ουσίας και την ανάγκη να κατανοήσουμε τις σημαντικές διαφορές της συμφωνίας στην οποία καταλήξαμε με τα προηγούμενα Μνημόνια, και όχι προφανώς να "εξευγενίσει" τα Μνημόνια. 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 04/09/2015

Λ. Κατσέλη: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι τέλους του 2015


Την πεποίθηση ότι ως το τέλος του 2015 είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ικανοποιηθούν, εξέφρασε σήμερα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.
   Η κ. Κατσέλη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε κλειστό γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με ακροατήριο τις διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της πόλης και επιχειρηματίες.
   «Στόχος όλων είναι να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι προϋποθέσεις είναι γνωστές. Θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πιστεύω επίσης ότι θα έχουμε μπει σε μια κανονικότητα ως προς τη χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα έχουν ικανοποιηθεί» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.
   Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το αν η εκλογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη διαδικασία αυτή, η κ. Κατσέλη επεσήμανε: «Το κλίμα το πολιτικό είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της οικονομίας και επομένως μια πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ».
   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, σημείωσε ότι οι παραγωγικοί φορείς θα θέσουν στην κ. Κατσέλη ζητήματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως δε εκείνων της περιφέρειας, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Εκκενώθηκε από πρόσφυγες το λιμάνι της Μυτιλήνης






Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια».

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. 

Αυτήν την ώρα οι μετανάστες μεταφέρονται στα δύο κέντρα προσωρινής φιλοξενίας του νησιού, ένα στην περιοχή Καρά-Τεπέ κι ένα στο πρώην στρατόπεδο της Μοριάς.

Νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1.000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας "Αθήνα, Αθήνα!". Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί. 

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός. 

Στο μεταξύ δεκτός με αποδοκιμασίες έγινε ο  Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επισκέπτεται την Κω μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Κατά την παραμονή τους θα έχουν  συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για την προσφυγική κρίση.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών. Στη συνέχεια σημειώθηκε πετροπόλεμος, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.

Για τουλάχιστον ένα δίωρο σημειώνονταν επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.



Αναζητείται αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Πλοία που «κρύβουν» τον θάνατο, φράχτες και τείχη, αστυνομικές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις να χτυπούν αλύπητα γυναίκες και παιδιά και τρένα «γεμάτα» απελπισία είναι η εικόνα που αναδεικνύει η Ευρώπη.
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό και με την εικόνα του πνιγμένου 3χρονου Αϊλάν να στοιχειώνει πολίτες και μέσα ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των χωρών της Ε.Ε. καλούνται να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να κάνουν τα πρώτα, έστω και δειλά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από έναν ουγγρικό καταυλισμό υποδοχής μεταναστών κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και κατευθύνονται προς έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη νότια Ουγγαρία με τη Βουδαπέστη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από έναν ουγγρικό καταυλισμό υποδοχής μεταναστών κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και κατευθύνονται προς έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη νότια Ουγγαρία με τη Βουδαπέστη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, ιδίως από περιοχές που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν φθάσει τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να ανακόψουν το ανθρώπινο κύμα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ακολουθεί την ομάδα που διέφυγε και σταμάτησε την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο. Πλάνα από τη δημόσια τηλεόραση δείχνουν αστυνομικούς με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών να περικυκλώνουν τον καταυλισμό των μεταναστών.

Μετά το επεισόδιο αυτό, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τη μεθοριακή διάβαση του Ρόσζτσκε στα σύνορα με τη Σερβία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να περπατούν από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, λέγοντας πως κατευθύνονται στην Αυστρία, μετέδωσε φωτογράφος του Ρόιτερς από τον σταθμό.

Οι μετανάστες άρχισαν να φεύγουν πεζή από τον σταθμό όταν δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε τρένα προς την Αυστρία, καθώς η Ουγγαρία έχει ακυρώσει τα δρομολόγια τρένων που ξεκινούν από τη Βουδαπέστη με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αξιωματικός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας που νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας αυτοκτόνησε πέφτοντας από όροφο του νοσοκομείου.

Αξιωματικός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας που νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας αυτοκτόνησε πέφτοντας από όροφο του νοσοκομείου.
Ο εν λόγω αξιωματικός που βρέθηκε τραυματισμένος στις 4:15 π.μ., εισήχθη άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά κατέληξε στις 05:05.
Το συνεργείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που προσήλθε για την εξερεύνηση του χώρου, βρήκε ιδιόχειρο σημείωμα του αυτόχειρα.
Ενημερώθηκε άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που υλοποιήθηκε τους προηγούμενους 7 μήνες,

Η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που υλοποιήθηκε τους προηγούμενους 7 μήνες, «η αποφασιστική διαπραγματευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ» και η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τους βασικούς άξονες της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από τις 3.9.2015.
Στόχοι της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ειδικότερα, να αναδείξει το κυβερνητικό έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τους προηγούμενους 7 μήνες και να προβάλλει το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η αποφασιστική διαπραγματευτική στάση, τόσο στο προηγούμενο διάστημα, όσο και στο μέλλον, στα διάφορα στάδια υλοποίησης της συμφωνίας.
 Στόχος είναι επίσης να αναδείξει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, την κεντρική αντίληψη που τους συνδέει, δηλαδή τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και την διαπλοκή, τη στήριξη των πιο αδύναμων και την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Έκκληση του ΠΙΣ για υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της αυξημένης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Μάλιστα, θεωρεί επιβεβλημένη την αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών στη Μυτιλήνη, όπου καταφεύγει βασικός όγκος των προσφύγων και μεταναστών, καθώς «τίθεται σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας».
«Αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος.  
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπολογίζει ότι στο νησί βρίσκονται περί τους 15.000 μετανάστες και καταγγέλλει ότι παρά τις υποσχέσεις για αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών «δεν έγινε τίποτε, παρά μόνο εστάλη στο νησί όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία».


Τελευταία πράξη στο δράμα του Αϊλάν



Δύο αγοράκια από τη Συρία που πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ελλάδα οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.
Η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του ενός από τα νήπια, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων προκαλώντας συμπόνια αλλά και οργή για αυτό που θεωρείται ως αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας τους, έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της "Τελετής των Μαρτύρων" βλέποντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη στην κουρδική πόλη Κομπάνι ή Άιν αλ-Άραμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.
"Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις ?όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες? να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο", είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το debate των πολιτικών αρχηγών


Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την απόφαση της άτυπης διακομματικής, οι εργασίες της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν.
Η σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επαναλαμβάνεται αύριο στις 12:00, με αντικείμενο τους όρους και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Τη διεξαγωγή τηλεοπτικού διαλόγου με εκπροσώπους κομμάτων πάνω σε επτά θεματικές ενότητες προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη βουλή για τη σύσκεψη η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Πηνελόπη Γαβρά.

Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος

Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μια ή δυο φορές» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι , επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου και ενέργειας.
Ο Νοβότνι υπογράμμισε ακόμη ότι η  ΕΚΤ  θα εμμείνει σε μια «πολιτική με σταθερά χαρακτηριστικά».  «Η κεντρική τράπεζα  είπε έχει μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε κάθε μικρή αλλαγή».
Χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανές περαιτέρω δυσκολίες από την Κίνα και ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε:

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου στην 8η ΔΕΘ, να μας προϊδεάσει για την καλύτερη δυνατή σύνθεση, μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα, που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης.
Το ΔΣ της ΕΣΕΕ συγχαίρει τους διοργανωτές της 80ης ΔΕΘ και εύχεται καλή επιτυχία σε εκθέτες και επισκέπτες, με πολλές και επικερδείς εμπορικές συμφωνίες για το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας...»
Στη συνέχεια παραθέτοντας μερικά στοιχεία για να καταδείξει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι συνολικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι θερινές απώλειες ανέρχονται στα 1,33 δισ. ευρώ. Επίσης, η βιομηχανία εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -40%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις κατηγορίες πρώτων υλών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.
Τέλος, όπως αναφέρεται «η φετινή διοργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας νεκρής οικονομικά περιόδου, με ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και αύξηση της ανεργίας».

Βουδαπέστη και να περιορίσουν τους πρόσφυγες σε ειδικούς χώρους.

Χιλιάδες πρόσφυγες έτρεξαν να επιβιβαστούν, νομίζοντας ότι θα φθάσουν, στην Γερμανία.  Το σχέδιο των ουγγρικό αρχών φαίνεται ότι ήταν άλλο: να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στη Βουδαπέστη και να περιορίσουν τους πρόσφυγες σε ειδικούς χώρους.
Ετσι τουλάχιστον ένας από τους συρμούς σταμάτησε μόλις 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στην πόλη Bicske. Η αστυνομία κατέβασε όλους τους επιβάτες, ξεχώρισε τους Ουγγρους και τους λοιπούς Ευρωπαίους από τους πρόσφυγες, τους οποίους προσπάθησε να επιβιβάσει σε λεωφορεία, με προορισμό κοντινό στρατόπεδο.

 για το κύμα των προσφύγων  Επιτέλους ένα σχέδιο





Η διαρκής τραγωδία των προσφύγων,αποκάλυψε παράλληλα και την τραγική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας και του κρατικού μηχανισμού, τους τελευταίους ιδιαίτερα μήνες, που η χώρα μας δέχεται καθημερινά ένα τεράστιο κύμα ξεριζωμένων. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί η  υπηρεσιακή κυβέρνηση για να γίνει η πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης και διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.

Ακόμα και οι περιορισμένοι πόροι  που έχει ήδη θέσει στη διάθεση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε γίνει κατορθωτό μέχρι τώρα να  εκταμιευθούν... Όπως αποκαλύφθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη καμιά ουσιαστική προεργασία δεν είχε γίνει για να αρχίσει η ροή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα έδιναν μια πρόσκαιρη ανακούφιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, για πρώτη φορά,θα ξεκινήσει η προεργασία, για να καταμετρηθούν οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων στα νησιά, ώστε να διεκδικηθεί από την Ε.Ε. ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τους.

Προφανώς το πρόβλημα των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μερικές οικονομικές ενέσεις. Χρειάζεται η Ευρώπη συνολικά να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να αναθεωρήσει την ως τώρα πολιτική της και βέβαια να δεσμευθούν οι επιμέρους χώρες ότι θα σταματήσουν επιτέλους να παριστάνουν τις ανεύθυνες για τη διαχείριση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Χρειάζεται επίσης η Ελλάδα, που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να δέχεται μεγάλο μέρος από το ανεξάντλητο κύμα προσφύγων να αποκτήσει επιτέλους συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης στο εσωτερικό, για να μπορεί να διεκδικεί και να απαιτεί τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μας.Αυτό που δεν έγινε δυνατό ως τώρα, με συνέπεια τις απίστευτες  καταστάσεις στα νησιά μας, επιβάλλεται να γίνει  από τη νέα κυβέρνηση. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς υπεκφυγές,με συγκροτημένο σχέδιο, για να περιοριστούν τουλάχιστον οι δραματικές συνέπειες στις περιοχές που υποφέρουν καθώς δέχονται  ένα βάρος που ούτε τους αναλογεί, ούτε μπορούν να το σηκώσουν.