Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τελευταία ενημέρωση: 00:48

Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της φινλανδικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο YLE, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit.

Σύμφωνα με το YLE, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου,  απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.
"Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΠΡΟΙΔΕΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής των 28 η τελική απόφαση για την Ελλάδα;

Στη Σύνοδο Κορυφής των 28 η τελική απόφαση για την Ελλάδα;

Στην εκτίμηση ότι η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ, αύριο το βράδυ, θα λάβει την τελική απόφαση για την Ελλάδα, καταλήγει σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel. Την ίδια στιγμή το Reuters αναφέρει ότι προσχέδιο κειμένου στο οποίο παραθέτουν τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν να λάβει η Ελλάδα, φέρεται να ετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κι ενώ η συνεδρίαση έχει διακοπεί προσωρινά.
Εκτίμηση που δεν θα ήταν η ευνοϊκότερη για τις ελληνικές θέσεις καθώς θα αναδείκνυε την αδυναμία λήψης απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών και τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, φέρνοντας την Αθήνα αντιμέτωπη με ένα δυσμενέστερο διαπραγματευτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες ρεπόρτερ της Guardian οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την διάρκεια του διαλείμματος συντάσσουν κείμενο-απάντηση στις ελληνικές προτάσεις, σημειώνοντας ποιά είναι τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούν από την χώρα μας.
Πληροφορίες κάνουν ωστόσο λόγο για επίλυση του αδιεξόδου την ύστατη στιγμή.
Γερμανικά ΜΜΕ επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο της βαθιάς ρήξης μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανάψει το πράσινο φως έστω και στη Σύνοδο των 28, φοβούμενη το τεράστιο ρήγμα που θα προκαλούσε άλλη απόφαση στο γαλλογερμανικό άξονα.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ»

Ο Βαρουφάκης επέστρεψε Αθήνα και έσπευσε να σχολιάσει τη «βόμβα» Σόιμπλε για Grexit

Ο Βαρουφάκης επέστρεψε Αθήνα και έσπευσε να σχολιάσει τη «βόμβα» Σόιμπλε για Grexit

Στην Αθήνα επέστρεψε σήμερα το απόγευμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιλογή του να απουσιάσει από τη χθεσινή κρίσιμη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής για να κάνει διακοπές στην Αίγινα, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.
Σε δηλώσεις που έκανε στο Mega προτού φύγει από την Αίγινα, πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απέκρουσε τις αντιδράσεις μιλώντας για... κακεντρέχεια:
«Ό,τι και να κάνω πέντε μήνες τώρα, η κακεντρέχεια έχει χτυπήσει κόκκινο. Και δεν πρόκειται να άγομαι και να φέρομαι από την κακεντρέχεια κάποιων πληρωμένων της παραπληροφόρησης» δήλωσε.
Παράλληλα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως -παρότι επέλεξε να μην είναι παρών στη Βουλή, αλλά στο εξοχικό του στην Αίγινα-στηρίζει την κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα ότι παραμένει στην ενεργό πολιτική και ότι ακόμη και τώρα δίνει μάχη για να σωθεί η χώρα.
«Όλα εξηγήθηκαν στην επιστολή που έστειλα στην πρόεδρο της Βουλής. Η στήριξή μου στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν απεριόριστη και εκφράστηκε ευθαρσώς στην Κ.Ο. το πρωί» είπε και πρόσθεσε:
«Την ώρα της μάχης, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Δραγασάκης βρίσκονται στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη της καλύτερης πιθανούς συμφωνίας για τη χώρα, είμαστε όλοι πίσω και στηρίζουμε».
Σχόλιο για τη βόμβα Σόιμπλε
«Αξίζει να διαβάσει κανείς» το άρθρο της FAZ για όσα φημολογείται ότι έχει ετοιμάσει ως πρόταση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με ένα 5ετές Grexit της Ελλάδας, σημειώνει ο κ.Βαρουφάκης.
Ο λόγος είναι ότι το συνδέει με όσα είχε πει ο ίδιος στην Guardian σχετικά με την πρόθεση του κ.Σόιμπλε να χρησιμοποιήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως εργαλείο «συνετισμού» της Γαλλίας για να εφαρμόσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούν οι Γερμανοί.

Ακυβέρνητο πλοίο με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου


Δεν τέθηκε από τον Σόιμπλε στο Eurogroup θέμα Grexit, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο

Ποτέ οι πιθανότητες συμφωνίας δεν ήσαν τόσο θετικές όσο σήμερα, δηλώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας

Πιέσεις στην Ελλάδα την ώρα του Eurogroup, γράφει η Le Monde

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα είχε η Φ. Γεννηματά, για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Κατά της λιτότητας στην Ελλάδα 26 καθηγητές του LSE

Ο Πάσος Κοέλιο απέκλεισε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όχι όμως και την αναδιάρθρωσή του

Τελευταία ενημέρωση: 16:51

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά.

Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Ανοικοδομείται η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών


«H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroyp ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ,ωστόσο, ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινήσεις σ? ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πως σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ειναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις».

Ανέφερε «πως το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης,ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή».Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χτεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Τελευταία ενημέρωση: 14:52

 Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Δ.Ν.Τ   σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το Spiegel: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.
Το Spiegel παρουσιάζει τις δύο πιθανότητες.
Κούρεμα του χρέους: Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».
Ελάφρυνση του χρέους: Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ.


Ολα τα σενάρια για την κυβέρνηση: Εκλογές, οικουμενική, ανασχηματισμός

Ολα τα σενάρια για την κυβέρνηση: Εκλογές, οικουμενική, ανασχηματισμός

Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα μετά την δραματική ψηφοφορία που ανέδειξε τα βαθιά προβλήματα που έχει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών του δείχνουν ότι είναι δύσκολη η αδιασάλευτη πορεία της κυβέρνησης.
Πλέον όλα τα πολιτικά δεδομένα είναι ανοικτά και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια μετά τα 251 «ναι» που πήρε, ο προβληματισμός είναι έντονος και όλα τα σενάρια ανοικτά αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «ή πάμε όλοι μαζί ή πέφτουμε όλοι μαζί» και είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι τα εξής:
  1. Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και αν εκεί υπάρξουν ξανά διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως αν χάσει τη δεδηλωμένη εκ νέου και αντιληφθει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει σε ομηρία και με το κόμμα του βαθιά διχασμένο.
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη. Είναι το καλύτερο σενάριο, ωστόσο, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους «αντάρτες» και γενικότερα η στάση τους δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής, κάτι που άλλωστε όλοι γνώριζαν με τις γνωστές συνιστώσες που είχαν «ηρεμήσει» εξαιτίας της κυβερνητικής προοπτικής.
  3. Το σενάριο του νέου… ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ομως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει πρακτικές «τύπου Παπαδήμου», δηλαδή να στηρίξει κυβέρνηση με άλλους πρωθυπουργούς, «δοτούς» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει πολλάκις.
  4. Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να... μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι. Υπάρχουν άλλωστε πολλά κενά στον κυβερνητικό σχηματισμό. Π.χ. είναι κενή η θέση που είχε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, του αναπληρωτή υπουργού. Επίσης, ο Ν. Χουντής μπορεί να αποχωρήσει από το υπ. Εξωτερικών και να αντικαταστήσει τον Μ. Γλέζο στην ευρωβουλή. Βεβαίως, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος.
  5. Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες. Στο σενάριο αυτό τα πάντα ανατρέπονται και πάει περίπατο ακόμη και η πολύ δυνατή εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Αλ. Τσίπρα με τις 251 ψήφους.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η μόνη συζήτηση η οποία ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, όπως και όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Αυτό το μήνυμα εκπέμπει άλλωστε και η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, με την ισχυρή εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό, να ολοκληρώσει τη συμφωνία.
Όλα τα άλλα είναι εκτός θέματος που δεν απασχολούν τους πολίτες.

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της, δηλώνει στην Welt ο Ε.Μακρόν

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τονίζει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Στ. Θεοδωράκης

Π.Μοσκοβισί: Κλειδί για την Ελλάδα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Συνάντηση Στουρνάρα-ΟΤΟΕ για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα

Αισιοδοξία Φάιμαν μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή


Δύο πλοία συγκρούστηκαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας, χωρίς,ευτυχώς,να καταγραφούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο, κατά την διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι το Ο/Γ - Φ/Γ «Eurogargo Trieste» σημαίας Μάλτας, το οποίο προερχόταν από την Νάπολι Ιταλίας, προσέκρουσε με την πρωραία δεξιά πλευρά του στην πρυμναία αριστερή πλευρά τού Ε/Γ -Ο/Γ «Hellenic Spirit», το οποίο ήταν παραβεβλημένο στη θέση Α της λιμενικής εγκατάστασης. 
Αμέσως μετά την πρόσκρουση το «Hellenic Spirit» βγήκε από το λιμάνι και παρέμεινε στο αγκυροβόλιο. Από το κεντρικό λιμεναρχείο της Πάτρας απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους και των δύο πλοίων, μέχρι να επιθεωρηθούν από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα και να προσκομιστούν τα πιστοποιητικά διατήρησης κλάσης και αξιοπλοΐας.

Μετά την κατάθεση του βεβαιωτικού αξιοπλοΐας του «Hellenic Spirit», επετράπη ο απόπλους για την εκτέλεση του δρομολογίου του από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα και Ανκόνα Ιταλίας. Στην συνέχεια,επετράπη και ο απόπλους του «Eurogargo Trieste», για την εκτέλεση του δρομολογίου του από Πάτρα προς Μαργιέρα και Ραβέννα Ιταλίας, αφού προηγουμένως είχε κατατεθεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας.
Τελευταία ενημέρωση: 13:44

Υπό έλεγχο τέθηκαν το πρωί οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες αργά το απόγευμα με διαφορά δέκα λεπτών, στις θέσεις, Μακρύκαμπος στο χωριό Αγαλάς και Καταλούπο στο χωριό Λαγοπόδο της Ζακύνθου. Για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού, κινητοποιήθηκε σχεδόν όλη η δύναμη της Ζακύνθου.
Στην κατάσβεση της φωτιάς στη θέση Μακρύκαμπος στο χωριό Αγαλάς, συμμετείχαν οκτώ οχήματα με 15 άνδρες, ενώ βοήθεια από αέρος έδωσαν δύο καναντέρ. Από την συγκεκριμένη πυρκαγιά κάηκαν 40 στρέμματα δασικής έκτασης.
Στην δεύτερη πυρκαγιά στη θέση Καταλούπο στο χωριό Λαγοπόδο, έσπευσαν έξι οχήματα με 12 άνδρες ,ενώ κάηκαν επτά στρέμματα δασικής έκτασης. Έρευνα για αιτία πραγματοποιεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Ζακύνθου.


Βαρθολομαίος: Είμαστε στο τέλος της κρίσης


Ευ. Τσακαλώτος: Την συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο

Die Welt: Νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης ο Ολάντ, λόγω των χειρισμών του στο ελληνικό ζήτημα

Π. Καμμένος: θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τον διχασμό



 Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.  Στο Eurogroup,που ξεκινάει στις 4 μ.μ ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ). 
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.  
Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.


Τελευταία ενημέρωση: 12:02

 Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Δ.Ν.Τ   σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το Spiegel: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.
Το Spiegel παρουσιάζει τις δύο πιθανότητες.
Κούρεμα του χρέους: Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».
Ελάφρυνση του χρέους: Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ.