Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά το «παρών» στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας".

«Όχι» στη ρήξη και το Grexit, «ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και τη ζώνη του ευρώ, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή. «Τα διλήμματα είναι δραματικά και χρειάζονται λύσεις δύσκολες και σωτήριες, ελάχιστες ώρες παραμένουν. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», είπε.
Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης , όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας, την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Έχετε εντολή για λύση, έχετε χρέος να κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία για τη χώρα χωρίς συμφωνία».

Φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».
Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση θέτει το δίλημμα «μνημόνιο ή grexit», το οποίο είναι το ίδιο εκβιαστικό δίλλημα που είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρόσθεσε ότι και τα άλλα κόμματα ομονόησαν σε ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα που είναι χειρότερο από αυτό του Γιούνκερ.
Επιπλέον σημείωσε ότι είναι «κείμενο τελειωμένο», καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση θα γράφει τα πάντα κατ΄υπόδειξη της χειρότερης τρόικας». Επισήμανε, δε, ότι αυτό έχει ήδη την εξουσιοδότηση από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καθώς υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς.
Οι τρεις θεσμοί κλήθηκαν από το μηχανισμό ESM να μελετήσουν τις προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη.



Με εισιτήριο θα μετακινηθούν το Σαββατοκύριακο οι πολίτες στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ δωρεάν θα γίνουν και πάλι οι μετακινήσεις την Δευτέρα και την Τρίτη, 13 και 14 Ιουλίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αφορά στους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ).
Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση του μέτρου για τη Δευτέρα και την Τρίτη, τίθεται σε εφαρμογή με σχετική υπουργική απόφαση. Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.




Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν, καθώς η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Πήγαμε καλά στο δημοψήφισμα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται και δεύτερον, γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εργαζόμαστε υπέρ των πολλών» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία θριαμβολογία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων την επομένη, σχετικά με την προσπάθεια για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μας ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Διερωτήθηκε, δε, «συνολικά θα είναι υφεσιακά τα μέτρα»; απαντώντας ότι αυτό «εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος και αν θα φύγουμε από όλη αυτήν τη ρητορική περί grexit».

«Τη συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.

Με μια σχεδόν τηλεγραφική ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους.
«Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός.
Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση.
Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης.
Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.



«Θα τολμήσετε να υπογράψετε τη συμφωνία γιατί εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο το κάναμε χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της πατρίδας», τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Oχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε ως λύση σε ένα δημοψήφισμα, αλλά θα έπρεπε να έχετε την τόλμη να πάρετε την ευθύνη κι όχι να οδηγήσετε την χώρα σε ένα δημοψήφισμα». «Θέλουμε την Κυριακή να γυρίσετε με συμφωνία, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής συζήτησης. Δεν θέλω να επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι θα μας εγκλωβίσετε», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προς τον πρωθυπουργό.
«Σας παροτρύνουμε να γυρίσετε με όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία», ανέφερε.«Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την πορεία γιατί θέλουμε να σωθεί η χώρα. Μας ενώνει η Ελλάδα, μας ενώνει η Ευρώπη, μας ενώνει το ευρώ, μας ενώνει η κοινή πορεία. Ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς με την Ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η Νέα Δημοκρατία έχει ήσυχη την συνείδησή της. Μέχρι τη Κυριακή θέλουμε να φέρετε τη συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ. Θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε ώστε να έχετε την ευελιξία για να διαπραγματευτείτε», τόνισε ο πρόεδρος κος Μεϊμαράκης. Και πρόσθεσε:
«Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Εμείς θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει τη δική σας υπογραφή και των δανειστών. Δεν είπαμε όμως ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση. Εσείς ήρθατε σήμερα να μας αναλύσετε τη διαπραγμάτευση.
«Ανεβάζει τις πιθανότητες και τις υποψίες ότι στη διαπραγμάτευση αν σας ζητήσουν παραπάνω πράγματα να πείτε ότι δεν μπορώ να δεχτώ κάτι παραπάνω. Με τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσετε τη Βουλή. Εύχομαι να διαψευστώ».




Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στη νέα μέτρηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 19,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ και σύμφωνα με την μέτρηση, αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, το 38,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 19,1% Νέα Δημοκρατία, το 5,3% Ποτάμι, το 4,3% Χρυσή Αυγή, το 4,2% ΠΑΣΟΚ και το 3,8% ΚΚΕ. Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται με 2,7% ενώ 3,5% θα ψήφιζε Ένωση Κεντρώων.
Στην ερώτηση «Τι θα θέλατε; Να βρεθεί συμβιβασμός ή να μείνει ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός;», το συντριπτικό 75% επιθυμεί συμβιβασμό σε αντίθεση με το 21% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω. Kαταγράφεται ακόμη μεγάλη πλειοψηφία που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ (84%).
Σχετικά με την μάχη διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλειοψηφεί η εκτίμηση πως πρέπει να αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ένα νέο στέλεχος (59%).
To 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, σε αντίθεση με το 14% που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ρήξη.


Τελευταία ενημέρωση: 00:36

«Παρά τις κλειστές τράπεζες ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία και ιστορική απόφαση. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής
«Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κύκλοι που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση. Αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση».
«Πράττω αυτό που υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εξέλαβα το ΟΧΙ και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της.
Για πρώτη φορά έχουμε στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητήθηκε είναι δύσκολο πρόγραμμα».







Τελευταία ενημέρωση: 21:24

«Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
Ειδικότερα, και σχετικά με τη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στοχεύει στο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους για το χρέος θα γίνουν. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων. Όπως εξήγησε, «έτσι αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη, δηλαδή, είναι ομόλογα που ξαφνικά έχεις να πληρώσεις ένα βουνό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά θα μετατραπούν σε ομόλογα του ΕSM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα».
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και πλέον όλοι συζητάνε πως αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βοηθηθεί και σχετικά με το βραχυπρόθεσμο χρέος αλλά και για το χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022».



Το «όχι» του ΚΚΕ στην εξουσιοδότηση που ζητεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την Βουλή για την τελική συμφωνία, ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως σήμερα «οι μάσκες έπεσαν: Συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μνημόνιο της ?πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης?».
Με κεντρικό σύνθημα «όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο» πραγματοποιούν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, μέσω της οδού Σταδίου, διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως στην πλατεία Ομονοίας. Η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου έχει διακοπεί.




«Για το Ποτάμι η απάντηση είναι εύκολη. Ψηφίζει «Ναι» καθαρά και ξάστερα και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτας, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών επί του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»
Τελευταία ενημέρωση: 21:10

«Ζητάμε μια και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή, χωρίς να φέρει συμφωνία, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης» διεμήνυσε ο εισηγητής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την σύναψη της τελικής Συμφωνίας.
Διευκρίνισε δε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ότι «το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη ούτε να μην οδηγήσετε σε συμφωνία. Γιατί δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα που η ατελέσφορη κι εγκληματική για την Οικονομία και το κύρος της χώρας διαπραγμάτευση μας έφερε».
Αφού ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται με όρους δύσκολους και πολύ σκληρά μέτρα, που δεν θα είχαμε πάρει σε καμία περίπτωση πριν λίγους μήνες, είπε πως παρότι η κυβέρνηση δεν απάντησε γιατί προσέφυγε σε αυτή την διαδικασία στη Βουλή, «εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα».



«Η κυβέρνηση δεν ζητά μόνο εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, αλλά και να καθοριστούν τα όριά της» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» και μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
Αφού ο κ. Βίτσας υπογράμμισε εμφατικά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ε.Ε. επισήμανε πως «αυτήν την Ε.Ε. αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, δεν είναι το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης τα τελεσίγραφα».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρότι αναγνώρισε ότι «κάποια από τα μέτρα μπορεί να είναι κι υφεσιακά, αλλά είμαστε εδώ για να τα αποτρέψουμε», εξήρε την συμβολή της κυβέρνησης ώστε να γίνει κατανοητό ότι «το ελληνικό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό». 

Τελευταία ενημέρωση: 17:32

«Το ό,τι, δεν θα είμαι στη Βουλή απόψε να ψηφίσω δια ζώσης, οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους (προλαμβάνω τις διάφορες ερμηνείες)», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής, οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο όταν βρίσκονται σε αποστολή της Κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό.




«Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη. Δεν ξέρω αν την διαθέτετε εσείς, αυτό θα το αποδείξει η ιστορία».
Με αυτή τη δήλωση, έκλεισε την ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ενώ νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι η στάση της θα είναι όχι, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Καλούμαστε να επικυρώσουμε μια διαπραγμάτευση που δεν δύναται να υπερβεί την εντολή, ούτε αυτήν των εκλογών, ούτε αυτήν του Δημοψηφίσματος . Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε άλλοθι στο να μειωθούν οι συντάξεις των γερόντων, να αυξηθεί ο φόρος ακινήτων. Δεν θα σας εξουσιοδοτήσω να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα των αεροδρομίων , του ΑΔΜΗΕ. Η όποια εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα ψηφίσω όχι στην έγκριση ενός πακέτου που το 80% ταυτίζεται με το πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ».



Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία, η Αυστρία θα μπορούσε να δώσει άμεσα τη συγκατάθεσή της για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης - και εάν η συμφωνία επιτευχθεί το βράδυ της Κυριακής στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεωρητικά μια απόφαση της αυστριακής Βουλής θα ήταν δυνατή, ήδη μέσα στη Δευτέρα, όπως αναφερόταν σήμερα στη Βιέννη.
Από το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, διευκρινιζόταν ότι η σχετική πρόταση πρέπει να αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο και να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία θα την καταθέσει στη συνέχεια προς ψήφιση στην Ολομέλεια, που θα πρέπει να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς χθες συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν τις θερινές διακοπές.
Εκτός της Αυστρίας, τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στο πλαίσιο του ΕΜΣ, πρέπει να επικυρώσουν τα Κοινοβούλια σε άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης - στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία, στην Εσθονία και στη Φινλανδία.



Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η διεξαγωγή της συζήτησης με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, της συζήτησης του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να διαπραγματευτεί προκειμένου να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ (αν και με διαφορετικό σκεπτικό), ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πως δεν υπήρξε, ούτε επιβλήθηκε ανάλογο αίτημα από τους Θεσμούς.


«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται για την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης, προκαλώντας έντονη συζήτηση και κάποιες αιχμηρές επικρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΔΝΤ», επισημαίνει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για τα προγράμματα του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα σε άρθρο του στο «The IMF Blog» ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναφέρει:
«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι κάποιες σκέψεις σχετικά με τις βασικές επικρίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευκρινιστούν ορισμένα βασικά σημεία διαφωνίας, καθώς και να λάμψει ένα φως σε μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός».



Τελευταία ενημέρωση: 18:03

«Στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» έκρινε τις ελληνικές προτάσεις, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, με την ευκαιρία μετακίνησής του στη γαλλική Βρετάνη ( Ουεσάν).
Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς» και «επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός αρνήθηκε πιθανή διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το θέμα: «Οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού για την εξεύρεση λύσεων» τόνισε σχετικά.


Τελευταία ενημέρωση: 17:05

Κείμενο με το οποίο υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη αυτή συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των «θεσμών» για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων», κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε στελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Το κείμενο φέρει τις υπογραφές του βουλευτή και μέλους της ΠΓ Στάθη Λεουτσάκου, των βουλευτών Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκου και των μελών της ΠΓ Αντώνη Νταβανέλου και Σόφης Παπαδόγιαννη.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει προς τους θεσμούς και να διακηρύξει στον ελληνικό λαό, πως «έστω και την ύστατη στιγμή, αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός, που να αποτυπώνεται σε ένα πρόγραμμα που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα παρέχει ικανή ρευστότητα στην οικονομία και θα διασφαλίζει τη βαθιά διαγραφή του χρέους, τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο, που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους».
Επιπλέον αναφέρεται ότι εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα προκειμένου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό.




Υπό την προεδρία του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής και εξετάζουν την πρόταση που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, η επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος ότι πρέπει μέχρι την Κυριακή η χώρα να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο ευρώ και την Ευρώπη.
«Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, πως η ΝΔ δίνει στον πρωθυπουργό όχι μόνο εξουσιοδότηση να φέρει συμφωνία, αλλά και εντολή να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.



Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των SUV είναι το υψηλό κόστος χρήσης. Το κόστος χρήσης επηρεάζεται από την κατανάλωση καύσιμου, την δαπάνη για συντήρηση και τα τέλη κυκλοφορίας. Η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται κυρίως λόγω, των κινητήρων υψηλού κυβισμού, του συστήματος τετρακίνησης, του μεγάλου βάρους, του όγκου του αμαξώματος και της αεροδυναμικής. Επίσης το κόστος χρήσης επηρεάζεται αρνητικά από την δαπάνη για τη συντήρηση και την επιβάρυνση από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στη προσπάθεια τους να περιορίσουν τη δαπάνη του καταναλωτή μετά την αγορά του αυτοκινήτου, διαμορφώνουν κατάλληλα όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους. Για να περιορίσουν την κατανάλωση καύσιμου επιλέγουν κινητήρες μικρότερου κυβισμού με υψηλή όμως απόδοση και μεγαλύτερη ποσότητα ροπής. Επίσης αυξάνουν το ποσοστό των βενζινοκινητήρων στη παλέτα των μονάδων παροχής ισχύος ενώ εξελίσσουν περαιτέρω και τις ντιζελοκίνητες μονάδες. Τα νέα συστήματα τετρακίνησης είναι εξελιγμένα και μικρότερου βάρους. Προσφέρουν αμεσότερη εμπλοκή του πίσω άξονα όταν απολεσθεί μεγάλο ποσοστό της πρόσφυσης του εμπρός άξονα. Σύμμαχος στη προσπάθεια είναι και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία εντοπίζουν πολύ γρήγορα τις συνθήκες οδήγησης και τις παραμέτρους, δίνοντας τις καλύτερες επιλογές για να διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αυτοκινήτου.
Το βάρος περιορίζεται με τη χρήση νέων ελαφρύτερων υλικών στα περισσότερα τμήματα του αυτοκινήτου. Ο όγκος της κατασκευής μειώνεται σταδιακά ενώ ανεκτίμητη είναι και η συμβολή της αεροδυναμικής στη διαμόρφωση του σχήματος και της εξοικονόμησης καύσιμου.
Όσον αφορά την δαπάνη για τη συντήρηση πλέον τα νέα μοντέλα έχουν ανάγκη από αραιότερη συντήρηση ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και η ποσότητα των τμημάτων που θέλουν αντικατάσταση. Η μείωση της κατανάλωσης έχει άμεση επίπτωση και στο επίπεδο των εκπομπών του CO2. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο ποσοστό για την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ανάλογα με τη ποσότητα των ρύπων καθορίζονται και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν ποσότητα CO2 κάτω από τα 100 γραμ./χλμ. Επίσης όσα αυτοκίνητα έχουν εκπομπές CO2 κάτω από 140 γραμ./χλμ. κυκλοφορούν καθημερινά στο δακτύλιο.



Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή το βράδυ


Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ. Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4 το απόγευμα το Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ΕΜΣ δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.


Τελευταία ενημέρωση: 12:51

του Ζαν-Πιερ Παζ*
Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε και παρέμεινε για αιώνες, ακόμη και σήμερα, το σύμβολο της αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στον εισβολέα! «Ω ξειν', αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Η νίκη του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 μου θύμισε αυτή την πράξη γενναιότητας, θάρρους, αξιοπρέπειας, εδώ και 2.500 χρόνια!
Προφανώς και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλοι απέδειξαν ότι έλπιζαν σε μια αποτυχία.
Ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη δημιουργία πανικού, όπως το διαπιστώσαμε μετά την προκήρυξη αυτής της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να την απαξιώσουν, επιστράτευσαν τα πάντα: Δημιουργία κλίματος πανικού, προσβολές, πατερναλιστικές συμπεριφορές. Είδαμε ακόμη και αυτόν τον πρώην τραπεζίτη των Ρόθτσιλντ, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μικρό να συγκρίνει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το Εθνικό Μέτωπο.
Άλλα, αντίθετα με ό,τι είχαν αναγγείλει, ο ουρανός δεν έπεσε στα κεφάλια μας. Σήμερα, ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Γιατί αυτό που φοβούνται πάνω απ' όλα, είναι μήπως αυτό που συνέβη γίνει μεταδοτικό παράδειγμα! Σε αυτό το δημοψήφισμα, οι εργαζόμενοι και οι νέοι εκφράστηκαν μαζικά και καθαρά κατά της παράδοσης και της συνθηκολόγησης που πρότεινε η Γερμανία και οι εταίροι της, ώστε να επιδοθούν σε πλιάτσικο ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μου λέγουν -όπως το θύμισε πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας- ότι το διακύβευμα σε αυτό το δημοψήφισμα δεν ήταν ούτε η έξοδος από την ΕΕ, ούτε από το ευρώ. Ναι, στον πυρήνα του προβλήματος δεν είναι το Grexit, το πρόβλημα είναι η κρίση την οποία φανερώνει απ' άκρου εις άκρον στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το μέλλον ενός απάνθρωπου συστήματος που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θέλουν να αλλοιώσουν τη σημασία μιας τόσο βαθιάς κίνησης, σχετικοποιώντας την, ερμηνεύοντας την λογικά. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ' αυτή τη μαγική φόρμουλα που είναι: «Οι διαπραγματεύσεις». Μα ποια είναι η ημερήσια διάταξη αυτών των «διαπραγματεύσεων»; Απαντάμε: Μα βεβαίως, η αναδιάρθρωση του χρέους!
Σε τελευταία ανάλυση, αν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να καταβάλλονται τόκοι. Γι' αυτό, δεν λέμε κουβέντα. Γιατί; Διότι για τους πιστωτές, πρέπει να προσανατολιστούν οι «διαπραγματεύσεις» στην επιδίωξη της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, να προσανατολιστούν τα πάντα στις εξαγωγές, μειώνοντας την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας, να επιδιωχθούν ιδιωτικοποιήσεις, να περιοριστεί ο ρόλος τους κράτους, να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι λοιπόν μια κοροϊδία, κυρίως αν πρόκειται για απαίτηση νέων χρηματοδοτήσεων, άρα για νέους τόκους ακόμα πιο επιβαρυντικούς. Με κάθε τρόπο, πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό! Όπως όλοι ξέρουν, από αυτή την πολιτική επωφελούνται πάντα οι πλούσιες χώρες και όχι οι χώρες της περιφέρειας!
Στην πράξη, υλοποιούμε στην Ελλάδα αυτό που υλοποιήσαμε, τα τελευταία 30 χρόνια, στις υπό ανάπτυξη χώρες, μέσω των διαρθρωτικών προσαρμογών. Είναι έτσι, γιατί η οικονομία είναι χρηματοοικονομική οικονομία και είναι όλη στην υπηρεσία των τραπεζών! Το να αγνοούμε αυτό, είναι να σπεύδουμε σ' ένα αδιέξοδο.
Η απάντηση, λοιπόν, είναι η διαγραφή του χρέους, απλά και καθαρά! Αυτό, όμως, δεν αρκεί αν ακολουθήσουμε την ίδια οικονομική πολιτική και εκκινήσουμε εκ νέου στην οδό του χρέους! Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή και να γνωρίζουμε ποια κοινωνία επιλέγουμε. Πιστεύω ότι αυτό απαιτεί την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας από την οποία ζει η πλειονότητα των Ελλήνων και κατά συνέπεια, την κατανάλωση και την πλήρη απασχόληση, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις δημόσιες δαπάνες που εξυπακούονται!
Είναι παρηγορητικό το ότι είδαμε να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες, δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Παρ' όλα αυτά, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτό που πρέπει να αποκαλέσουμε «συνδικαλιστική ανικανότητα». Η δημιουργία μιας χρήσιμης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προϋποθέτει τη δράση στη χώρα του καθενός κατά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις των πιστωτών. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στους Έλληνες εργαζομένους και τον ελληνικό λαό να επιβάλουν ότι επιτέλους, θα συζητήσουμε για τις ανάγκες του, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την κυριαρχία.


    Όλα αυτά προϋποθέτουν διαύγεια πνεύματος, άρνηση της ευκολίας και του επίπλαστου. Ο Θεμιστοκλής συμβούλευε ότι αν θέλεις να νικήσεις, δεν είναι ώρα για αμφιβολίες, αλλά για στρατηγική. Περί αυτού πρόκειται!

    Το Ποτάμι θα δώσει εξουσιοδότηση ώστε η κυβέρνηση να κλείσει την τελική συμφωνία με τους εταίρους, σύμφωνα με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που συνεδρίασε για λίγο το μεσημέρι.
    Στη συνεδρίαση δεν προήδρευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, στις Βρυξέλλες.
    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε κατ' αρχήν ενημέρωση από τον γραμματέα της ΚΟ, Παναγιώτη Καρκατσούλη, για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης.



    Τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ
    Ευθέως εξέφρασε την αντίδραση του στην κυβερνητική πρόταση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε την αντίθεσή του με την πρόταση της κυβέρνησης στους εταίρους, δείχνοντας τον... τόνο των αντιδράσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές. «Η ελληνική πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει υπογράψει το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. 
    Λίγο αργότερα, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΟ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Κάθε πράγμα στον καιρό του».

    Λαφαζάνης: Η πρόταση δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ



    Λαφαζάνης: Η πρόταση δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ    - Media