Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δεν προβλέπει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ELA) σήμερα.
«Ως Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα σε ποια έκταση μπορούμε να ανανεώσουμε ξανά αυτή την πίστωση. Δεν θα υπάρχει, σίγουρα, επιθυμία για την αύξησή της. Πολύ ειλικρινά, δύσκολα μπορώ να το φανταστώ αυτό», δήλωσε ο Νοβότνι στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
« Θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφερντ Βέμπερ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην έννοια της Δημοκρατίας : « Ο Τσίπρας» είπε, «ότι εμφανίζεται εδώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής δημοκρατίας, διοργάνωσε δημοψήφισμα και είναι νικητής με 61%. Κύριε Τσίπρα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε και εκείνος ότι σκέπτεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα γιατί οι Σλοβάκοι δεν μπορούν πια να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τους Έλληνες. Κύριε Τσίπρα σας ερωτώ λοιπόν, οι άλλοι δικαιούνται να ψηφίζουν; Στην Ευρώπη έχουμε αρκετά μέλη και δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων, είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού. Και αυτόν τον δρόμο φοβάμαι ότι εσείς τον εγκαταλείψατε».
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ορισμένοι ευρωβουλευτές ανύψωσαν στα έδρανα πλακάτ με το ΟΧΙ γραμμένο με κόκκινα γράμματα, προκαλώντας μια σχετική αναταραχή στο ημικύκλιο.
Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε : «Ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ σας λέω ότι θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά. Εσείς επιζητάτε και αγαπάτε τη σύγκρουση, εμείς τον συμβιβασμό. Εσείς θέλετε και επιζητάτε την αποτυχία, εμείς την επιτυχία, εσείς θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη. Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα».
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν αλλά και ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 5,8% στις 23.516,56 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης China Enterprises έχασε 6,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2011, στις 11.107,30 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
«Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει πια μία και μόνη επιλογή, μία και μόνη εντολή, έναν και μόνο δρόμο. Να πει το μεγάλο ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ. Να καταθέσει ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για μία λυτρωτική συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους.
«ΤΟ ΝΑΙ της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις δομές και τους θεσμούς της Ευρώπης, το ΝΑΙ στη ζώνη του ευρώ είναι ΝΑΙ ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο» τόνισε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πριν από τρεις ημέρες, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί να φέρει λύση που ακυρώνει τη ρήξη και το Grexit και κατοχυρώνει τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στο ευρώ.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Τσίπρα, στην κυβέρνησή του, και σε κανέναν άλλον, για επιλογές , πρωτοβουλίες, παραλείψεις και παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων και δεν πρόκειται να γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια με σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες. «Ήταν και είναι απέναντι στους ριψάσπιδες, στους τυχοδιώκτες και τους ψευτοπατριώτες. Γιατί οι πράξεις τους αντικειμενικά ισοδυναμούν με προδοσία και καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, με σθένος και ιστορική ευθύνη. Μετά την οικτρή αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούνται αποφάσεις δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Απομένουν μόνο πέντε ημέρες» κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».
«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
«Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει (...) δεν μπορεί να δώσει άλλα ανταλλάγματα», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Γάλλος ευρωβουλευτής και ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ο Μελανσόν στη συνέντευξή του στο Deutschlandfunk έκανε λόγο «για εκφοβισμό και απειλές» εναντίον της Ελλάδας, ενώ επέρριψε την ευθύνη κυρίως στη Γερμανία για την αποτυχία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.
Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μελανσόν, «κατέδειξε ξεκάθαρα τα όρια των βίαιων μεθόδων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ? του εκφοβισμού και των απειλών».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ευθύνη για τις μεθόδους αυτές φέρει κυρίως «η δεξιά γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις θεωρεί σωστές, ώστε να τρομοκρατεί τους πολίτες».
Εξάλλου ο Μελανσόν τονίζει ότι παρ? όλο που στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, «όλοι γνωρίζουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε δίνουν τον τόνο».
Παράλληλα ο Γάλλος ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης ?όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβακία? δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι άλλο πέρα από αυτό που επιθυμεί η Γερμανία. «Πρώτον διότι το γερμανικό κεφάλαιο (που έχει επενδυθεί) σε αυτές είναι πολύ μεγάλο. Επίσης οι χώρες αυτές έχουν υψηλά χρέη και έχουν εφαρμόσει σκληρές πολιτικές λιτότητας. Αν μια από αυτές τις χώρες αμφισβητήσει τους κανόνες που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας, τότε οι πιστωτές της θα αυξήσουν τα επιτόκιά της διότι θα φοβηθούν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι», εξήγησε ο Μελανσόν.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας με γνώμονα τη λαϊκή βούληση και την απόφασή του στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες: Να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να περιλαμβάνει μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και τη χώρα. Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική τους υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες για τη χώρα μας.
Επίσης, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους εταίρους μας να μας διώξουν, είτε από την ΕΕ, είτε από το ευρώ και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε μείζονα ζητήματα γιατί αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν θα περίμενε πέντε μήνες για να υποχωρήσει.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 11:39
«Πριν από 2 εβδομάδες πιστεύαμε τότε ότι ήταν δυνατή μια συμφωνία. Σήμερα βλέπουμε ότι μας λείπει ο χρόνος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν», δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Χθες είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ζητήσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τις απόψεις του για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από το ΕΣΜ.
Ολες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ζητώ από όλους να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και ηττημένους. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει
κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής.
Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία.
Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είνια πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ' ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος» κατέληξε ο κ. Τουσκ.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
«Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά ο χρόνος εξαντλείται» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο.
«Είμαι ένας αιώνια αισιόδοξος. Νομίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιου είδους λύση (για την Ελλάδα)», δήλωσε ο Στουμπ στην Deutsche Welle στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ, η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.
«Δεν πετάμε την Ελλάδα έξω, δεν θέλουμε ένα grexit. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο καθένας πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Στουμπ. «Απλώς ο χρόνος εξαντλείται».
Ο Αλεξάντερ Στουμπ υπογράμμισε ότι η Φινλανδία έχει παρόμοια θέση με τη Γερμανία. «Αν μιλάμε για απομείωση του χρέους, για αναδιάρθρωση του χρέους ή κάτι παρόμοιο, τότε αυτό "δεν είναι αποδεκτό" από την κυβέρνηση της Φινλανδίας», είπε.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 09:29
Μετά την πολύωρη απολογία τους στον ανακριτή και με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι, οι δύο υπαρχιφύλακες που φέρεται να εμπλέκονται σε υπόθεση ναρκωτικών με τις κατηγορίες υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος. Τη Δευτέρα το απόγευμα τον δρόμο για τις φυλακές, πήρε ένας ακόμη συνάδελφός τους, ο 46χρονος υπαρχιφύλακας ο οποίος είχε συλληφθεί στο Καλπάκι, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Οι δύο υπαρχιφύλακες που έκαναν περιπολία στην περιοχή της Κόνιτσας πριν από 5 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, αν και είχαν ενημερωθεί για ύποπτο όχημα συγκεκριμένης μάρκας και αριθμού κυκλοφορίας, το οποίο ενδεχομένως μετέφερε ναρκωτικά ή παράτυπους μετανάστες, όταν το εντόπισαν και το ακινητοποίησαν στο δρόμο από Καβάσιλα προς Κόνιτσα, αφού διαπίστωσαν ότι το οδηγούσε ο τρίτος υπαρχιφύλακας, με συνεπιβάτη μία 37χρονη, το άφησαν να φύγει, χωρίς να κάνουν έλεγχο.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 08:43
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέτουν στην Αθήνα το τελευταίο τελεσίγραφο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt, η οποία εξηγεί ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία ως την Πέμπτη για να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις. Αν ως την Κυριακή δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, προσθέτει η εφημερίδα, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
«Ορκίσου, Τσίπρα!», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της Die Zeit. Η τελευταία διορία: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ως την Πέμπτη. Για τόσο διάστημα μπορεί να εμποδιστεί ένα Grexit, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σημειώνει η εφημερίδα.
Η Zeit τονίζει την καταληκτική δήλωση του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ: «Η ανικανότητά μας μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την πτώχευσης του τραπεζικού συστήματος». Αλλά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για πρώτη φορά είπε τη λέξη Grexit μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Παρόλα αυτά η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ένα Grexit δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει.
Η Frankfurter Allgemeine επέλεξε διαφορετικό τόνο σημειώνοντας: «Διατηρείται το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», όμως υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η διορία που δόθηκε στην Αθήνα είναι η τελευταία και ότι, αν αποτύχει η σύνοδος κορυφής της Κυριακής, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Επόμενη σύνοδος κορυφής την Κυριακή, νέα διορία για προτάσεις από την Αθήνα», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ διήρκησε τέσσερις ώρες και μετά το πέρας των συζητήσεων οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας της ζήτησαν να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ως την Πέμπτη.
«Η διορία για την Ελλάδα είναι η Κυριακή», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδια για ένα Grexit αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα. Υπάρχει λίγη αισιοδοξία, υπογραμμίζει.
Τέλος, το περιοδικό Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα έλαβε ακριβώς πέντε ημέρες». Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στις Βρυξέλλες με το «όχι» του λαού του στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δεν κέρδισε τίποτε, εξηγεί η εφημερίδα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πέντε ημέρες, δεν θα μπορεί πλέον να εμποδιστεί ένα Grexit.
Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 10:07
Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60 του, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παθήσεων αποτελεί ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ», που μπορεί να κόψει αρκετά χρόνια ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής δρα Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 θανάτους σε σύνολο 1,2 εκατ. ατόμων.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες 60 ετών με καρδιοπάθεια και διαβήτη έχουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ για τις γυναίκες η μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι 13 έτη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)