Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015
Παρασκευή, 03 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 09:23
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, όμως επεσήμανε ότι το ερώτημά του βασίζεται σε μια παλιά πρόταση.
«Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.
«Οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Ένα "ναι" θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα "όχι" θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης», σημείωσε.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι: «ένα "ναι" θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες επιθυμούν να βρουν μια λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».
Παρόλα αυτά ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό».
Πάντως ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν», είπε ο Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι», «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή. Όμως για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά».
Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια».
Παρόλα αυτά ο ίδιος εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές».
Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.
«Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας συνομιλούσαν απευθείας. Το ότι μετά η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Βρισκόμασταν κοντά σε μια λύση», πρόσθεσε. «Η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις. «Δείτε την εξέλιξη των προηγούμενων ετών: Η Ελλάδα βρισκόταν στον δρόμο της ανάπτυξης. Είχαν δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας, η επιστροφή στις αγορές ήταν κοντά. Η Επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη στην Ελλάδα ύψους 2,5% στο τέλος του 2015».
Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απέστειλε σήμερα Επιστολή προς την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κα Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου και τα μέλη του Ε.Σ.Ρ. Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής.
Προς την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κα Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου και τα μέλη του Ε.Σ.Ρ.
Κυρία Αντιπρόεδρε,
Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 05ης.07.2015, ύστερα από την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτου τοποθετήσεως στο επίμαχο ερώτημα, γίνεται μάρτυρας καθημερινά μίας αδιανόητης και άνευ προηγούμενου μεροληπτικής εκστρατείας υπέρ του «ναι», από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας. Η εκστρατεία αυτή δεν προσβάλλει μόνο οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους αμεροληψίας, όπως ορίζεται από το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και βέβαια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά λαμβάνει και διαστάσεις ανεξέλεγκτης καταστροφολογίας, η οποία απειλεί ευθέως την ελάχιστη σταθερότητα, που οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε ενόψει της αδέσμευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης.
Κυρία Αντιπρόεδρε,
Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 05ης.07.2015, ύστερα από την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτου τοποθετήσεως στο επίμαχο ερώτημα, γίνεται μάρτυρας καθημερινά μίας αδιανόητης και άνευ προηγούμενου μεροληπτικής εκστρατείας υπέρ του «ναι», από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας. Η εκστρατεία αυτή δεν προσβάλλει μόνο οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους αμεροληψίας, όπως ορίζεται από το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και βέβαια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά λαμβάνει και διαστάσεις ανεξέλεγκτης καταστροφολογίας, η οποία απειλεί ευθέως την ελάχιστη σταθερότητα, που οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε ενόψει της αδέσμευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4023/2011 για την οργάνωση της διαδικασίας προσφυγής σε δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα και της με αρ. 10930/2015 εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης «οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, οφείλουν να μεριμνούν, ώστε η προβολή κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, συνεντεύξεων σχετικά με τις θέσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, να μην παραβιάζει την αρχή της ισομερούς κατανομής, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών (…)». Παράλληλα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε συνδυασμό με την ίδια ως άνω ΚΥΑ «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση και μπορεί να ζητά, για τον έλεγχο αυτό, οποιαδήποτε στοιχείο. έλεγχο αυτόν, οποιοδήποτε στοιχείο. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κατά την έννοια των άρθρων 4 και 8 του Ν. 2328/1995 (Α΄ 159), καθώς και του άρθρου 12 και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του Ν. 2644/ 1998 (Α΄ 233), όπως ισχύουν. Ειδικώς, η μη τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου 11 του παρόντος επισύρει τις κυρώσεις του Ν. 3603/2007, όπως ισχύει.».
Ζητούμε από το Συμβούλιο σας, λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω, να εξετάσει την συμμόρφωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών προς την κείμενη νομοθεσία και να πράξει τα δέοντα.
Με τιμή,
Ράνια Σβίγκου
Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Ο χρήστης Πολιτιστική Στέγη Ν.Ερασμίου "Γεώργιος Βιζυηνός" πρόσθεσε 31 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ "7ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015".
Φωτογραφίες από την συμμετοχή του συλλόγου στο 7ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΟΤΙΚΟ ΑΝΤ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Η Ρωσία καλεί την ΕΕ να σεβαστεί οποιαδήποτε επιλογή της Ελλάδας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».
«Νομίζω ότι εδώ υπάρχει φυσικά ένα στοιχείο σύγχυσης. Όλοι κατανοούν με κάποιο τρόπο ότι να τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος, δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά κράτη, γι? αυτό και μετά την πρώτη αντίδραση, την τόσο αυθόρμητη, ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει νομική ισχύ, ακολουθούν πιο ισορροπημένες δηλώσεις ότι η ΕΕ θα σεβαστεί κάθε επιλογή του ελληνικού λαού», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
«Πάντως αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους πολιτικούς παράγοντες στην ΕΕ να εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας ανοιχτά και απροκάλυπτα, επιδιδόμενοι σε προπαγάνδα υπέρ της θετικής απάντησης στο δημοψήφισμα ως προς το ζήτημα αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών», πρόσθεσε ο Τσιζόφ.
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 22:30
«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και να διαπραγματευθεί ένα πρόγραμμα βοηθειών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιταλικό δημόσιο κανάλι Rai Uno.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατά την γνώμη του δεν θα βγει από το ευρώ και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει συμφωνία».
Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε, επίσης , ότι «είναι άσχημο να βλέπει κανείς τις εικόνες των ανθρώπων στις ουρές για ανάληψη χρημάτων αλλά είναι άσχημο και να υπάρχουν ακόμη πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα και εφοπλιστές που δεν πληρώνουν τους φόρους. Οι Ιταλοί σκέφτονται ότι έχουν κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους».
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 23:14
«Αν κερδίσει το «ναι», αλλά και αν κερδίσει το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης».
Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης».
«Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση», ολοκλήρωσε ο Ρομάνο Πρόντι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:
Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.
Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 15:58
Η εταιρία δημοσκοπήσεων GPO εξέδωσε ανακοίνωση παίρνοντας αποστάσεις από τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και έδειχνε πως το 47,1% θα ψηφίσει Ναι και το 43,2% Όχι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:
Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.
Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 22:50
«Η πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης είναι εθνικός μονόδρομος, και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος «η πορεία προς το δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να διαταράξει την τόσο απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, ενότητα του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα, που είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, υπηρετεί την δημοκρατία μόνον όταν διεξάγεται υπό όρους που δεν επιτρέπουν κανέναν διχασμό».
Από την πλευρά της η κα Κατσέλη, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές και κάλεσε όλους να τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ομόνοια και αποφασιστικότητα.
Μάλιστα, η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το τραπεζικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Διευκρινίζοντας, ότι πελάτες είναι από τον απλό συνταξιούχο και την εμπορική εταιρεία, μέχρι την επιχείρηση που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει πληρωμές.
«Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε επισημαίνοντας: «Τα πράγματα είναι ομαλά, υπάρχει ρευστότητα και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αν όλοι, όπως είπατε, είμαστε μαζί και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από κοινού».
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 22:11
Την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει βιώσιμη λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Ντ. Πιρς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους στην δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία με την ευκαιρία της επετείου της 4ης Ιουλίου, κατά την οποία τιμάται η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ελλάδα δεν είναι απλά μία χώρα της Ευρώπης, αλλά μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 20:08
"Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της. Δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε".
Αυτά υπογράμμισε μιλώντας σήμερα σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
"Παίξαμε το ρόλο μας μέχρι τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βρούμε ένα συμβιβασμό, ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Τελικά η κυβέρνηση διάλεξε το δημοψήφισμα και διάλεξε να εισηγηθεί ένα όχι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο για το Eurogroup να πει ναι σε αυτά που έστειλα οι θεσμοί χτες το βράδυ" είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:
"Εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση χτες το βράδυ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα".
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.
«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.
Παρόλα ταύτα, «υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η νομισματική χαλάρωση που παρέχεται από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς».
Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων «σταδιακά αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, συνεισφέροντας έτσι στην ανάκαμψη, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και σε βελτιώσεις στην αύξηση στη ροή χρήματος και πιστώσεων» ανέφεραν τα πρακτικά.
«Ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχία» σύμφωνα με τα πρακτικά.
Πέμπτη, 02 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 20:08
"Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της. Δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε".
Αυτά υπογράμμισε μιλώντας σήμερα σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
"Παίξαμε το ρόλο μας μέχρι τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βρούμε ένα συμβιβασμό, ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Τελικά η κυβέρνηση διάλεξε το δημοψήφισμα και διάλεξε να εισηγηθεί ένα όχι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο για το Eurogroup να πει ναι σε αυτά που έστειλα οι θεσμοί χτες το βράδυ" είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:
"Εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση χτες το βράδυ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα".
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)