Παρασκευή, 03 Ιουλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 09:23
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, όμως επεσήμανε ότι το ερώτημά του βασίζεται σε μια παλιά πρόταση.
«Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.
«Οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Ένα "ναι" θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα "όχι" θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης», σημείωσε.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι: «ένα "ναι" θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες επιθυμούν να βρουν μια λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».
Παρόλα αυτά ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό».
Πάντως ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν», είπε ο Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι», «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή. Όμως για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά».
Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια».
Παρόλα αυτά ο ίδιος εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές».
Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.
«Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας συνομιλούσαν απευθείας. Το ότι μετά η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Βρισκόμασταν κοντά σε μια λύση», πρόσθεσε. «Η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις. «Δείτε την εξέλιξη των προηγούμενων ετών: Η Ελλάδα βρισκόταν στον δρόμο της ανάπτυξης. Είχαν δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας, η επιστροφή στις αγορές ήταν κοντά. Η Επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη στην Ελλάδα ύψους 2,5% στο τέλος του 2015».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου