Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δεν μετανιώνω που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου



Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή». Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η χώρα στη 17ωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν το «μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία» αλλά ότι το ξεκάθαρο μήνυμα που τέθηκε ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή», όπως εξακολουθεί, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία. 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε την πρόεδρο της Βουλής πριν και ότι είχε ζητήσει από τους συντρόφους του να του καταθέσουν μια εναλλακτική λύση, για να σχολιάσει: «Προφανώς αυτή δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί». «Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφορα άδικη. Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».
Έχοντας πει αυτά, και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη». Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας σε σχέση με τα όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της Πέμπτης Αξιολόγησης. Ανάμεσα σε αυτά, στάθηκε στην ηπιότερη προσαρμογή με τα μικρότερα πλεονάσματα, στη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας, στην παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και στη μη επαναφορά του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρθηκε στη δέσμευση των μελών της ευρωζώνης για επανεξέταση του δημόσιου χρέους και την ελάφρυνσή του.
"Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε τη μάχη για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας, αλλά και για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Να συγκρουστούμε με οργανωμένα συμφέροντα και με την ολιγαρχία που δεν πλήρωσε στα χρόνια της κρίσης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τα δημόσια έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου