Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΕ αναζητεί λύση για το προσφυγικό, η Ουγγαρία ενισχύει περισσότερο τα σύνορά της

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών τους, σε όσον αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων, ενώ η Βουδαπέστη ενίσχυσε περισσότερο τα μέτρα κατά των μεταναστών, κυρίως επιτρέποντας στον στρατό να χρησιμοποιεί μη θανατηφόρα όπλα εναντίον τους.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία του Λουξεμβούργου, οι 28 ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στο οποίο δεν θα υπάρχει ο όρος που προσδιορίζει «υποχρεωτικές» τις ποσοστώσεις. 
Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 αύριο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ίσως η «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια ενιαία και συνεκτική απάντηση» στην πιο σοβαρή μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από 1945.
Η Ουγγαρία, χώρα από την οποία έχουν περάσει 225.000 μετανάστες από την αρχή του έτους, ενίσχυσε χθες την αστυνομία και το στρατό με νέες εξουσίες στο πλαίσιο μιας «κατάστασης κρίσης λόγω της μαζικής μετανάστευσης».
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τον στρατό να χρησιμοποιεί όπλα που έχουν πλαστικές σφαίρες ή ακόμη και τουφέκια εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.
«Τα σύνορά μας είναι σε κίνδυνο (...) Η Ουγγαρία και όλη η Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο», δικαιολογήθηκε ο λαϊκιστής ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι η ήπειρος «έχει βυθιστεί» από τους μετανάστες. «Δεν χτυπούν την πόρτα μας, την παραβιάζουν», δήλωσε.
Για τα νέα αυτά μέτρα η μκο Επιτροπή του Ελσίνκι εξέφρασε την ανησυχία της που υπογραμμίζει ότι έχουν στόχο «πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία και έχουν ήδη υποστεί τις ωμότητες της αστυνομίας και του στρατού της χώρας τους».
Βαθιά διχασμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν επίσης αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν επί μιας αρχής κατανομής για την υποδοχή προσφύγων και να αποδεσμεύσουν οικονομική βοήθεια για τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.
Αχτίδα ελπίδας για συναίνεση: παρά τους παλληκαρισμούς του Ορμπάν, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επιφυλακτικές στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισαν αργά χθες τη βούλησή τους να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το θέμα αυτό. "Όλοι οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο είναι προσηλωμένοι στην ιδέα επίτευξης μιας κοινής θέσης. Η Ευρώπη χρειάζεται συλλογική ανάληψη δράσης για να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια βαρύτατη κατάσταση", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, τη Λετονίας και του Λουξεμβούργου στην Πράγα. 
Χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν εκ νέου χθες στην Ουγγαρία από την Κροατία, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στα αυστριακά σύνορα και από εκεί συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία, όπου σχεδόν 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βαυαρία το Σαββατοκύριακο.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «καμία χώρα» ευρωπαϊκή «δεν μπορεί να εξαιρείται» από την υποδοχή «προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου», την ώρα που η ΕΕ δεν κατορθώνει να συμφωνήσει για την κατανομή των 120.000 προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί φέτος στην Ευρώπη.
Η Πολωνία, αντίθετη προς κάθε σύστημα δεσμευτικού χαρακτήρα, δήλωσε εντούτοις έτοιμη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τις προτεινόμενες ποσοστώσεις, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της και καταρτίσει «μια κοινή λίστα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς». Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό να ξεχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν από χώρες των Βαλκανίων όπως το Κόσοβο και η Αλβανία και να ζητεί από τους δεύτερους να επιστρέφουν στις χώρες τους.
«Τελευταία ευκαιρία»
Εκτός από το ακανθώδες θέμα της κατανομής των μεταναστών, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συζητήσουν άλλα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί «το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που είναι δυνατό» για να βοηθηθούν τρεις χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφός τους: η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.
Ένδειξη της σοβαρότητας της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία προστίθεται στις εντάσεις στην ευρωζώνη, ο Σουλτς ανακοίνωσε την «ιστορική επίσκεψη» του ζεύγους Μέρκελ - Ολάντ στις 7 Οκτωβρίου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς έφτασε χθες στη Βηρυτό για να συζητήσει για την προσφυγική κρίση. Σήμερα θα επισκεφτεί καταυλισμό σύρων προσφύγων στην κοιλάδα του Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο.
Χθες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια «ομοιογενής» ευρωπαϊκή πολιτική, ζητώντας επίσης από την ΕΕ μεγαλύτερη «ανθρώπινη υποστήριξη» για την παρακολούθηση των συνόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου