Δεν έγινε συζήτηση για χάρτες, ούτε για ονόματα
χωριών Ακιντζί
Η συζήτηση για το περιουσιακό βρίσκεται ακόμη στην αρχή, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επεσήμανε ότι «ούτε χάρτες, ούτε ποσοστώσεις, ούτε ακόμα το όνομα ενός χωριού, έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες. Ωστόσο όταν έρθει η ώρα θα συζητηθούν, αλλά ακόμη δεν ήρθε».
Ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης των "δημοσίων" υπαλλήλων (KAMU-SEN) μίλησε για προσπάθεια παραπληροφόρησης σε αυτό το θέμα. «Δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα που θα θέτει τους Τουρκοκύπριους σε κίνδυνο και θα τους σπρώξει να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν τους αξίζει. Θέλω ο "λαός" να ζει
ήρεμα» είπε.
ήρεμα» είπε.
Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και οι εξελίξεις γύρω από αυτό αφορούν το μέλλον μας, υποστήριξε και ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την "κυβέρνηση" και τα κόμματα, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου. Σημείωσε, επίσης, ότι «η αποδοχή των κανόνων της ΕΕ δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεται η διζωνικότητα».
Εξάλλου, η «υπουργός» Εξωτερικών του καθεστώτος Εμινέ Τσολάκ, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News» ότι το ζήτημα του Βαρωσιού (περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου) είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
«Δεν μπορώ σε αυτή τη χρονική συγκυρία να δω τα Βαρώσια να απομακρύνονται εντελώς από τη συνολική συζήτηση» αναφέρει η κ. Τσολάκ, η οποία προσθέτει:
«Εφόσον υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος, το να αφαιρέσουμε (σε αυτό το στάδιο) τα Βαρώσια θα ήταν αντιπαραγωγικό».
Σε ότι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες, η κ. Τσολάκ υποστηρίζει: «Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει, δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει ούτε (προσπαθεί) να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου περιεχομένου που συζητείται μεταξύ των δύο ηγετών».
Τέλος, για το ζήτημα των εγγυήσεων, εκτίμησε: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν συζητάμε για τις εγγυήσεις του 1960, αυτό δεν σημαίνει ότι (το σύστημα εγγυήσεων) θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο ή να εγκαταλειφθεί. Θεωρώ ότι κοιτάμε για κάτι το ενδιάμεσο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου