Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»Αναπόφευκτη 


Την ανάγκη για «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που επιχειρούν να μεταθέσουν την επίλυσή του για αργότερα.
Σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «γίνεται κοινά αποδεκτό ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, εφόσον ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί να φθάσει το 200%. Θα μείνουμε προσκολημμένοι σε αυτή τη θέση».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα και να βελτιώσει η χώρα μας την οικονομική και κοινωνική κατάστασή της, χρειάζεται να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις:
• εφικτοί δημοσιονομικοί στόχοι,
• πειστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,
• επαρκής χρηματοδότηση και
• αναδιάρθρωση του χρέους».
Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πιστεύει το νέο Μνημόνιο, αλλά θα το εφαρμόσει επειδή του επιβλήθηκε από τους δανειστές, η επικεφαλής του ΔΝΤ σχολίασε πως «ο πολιτικός θόρυβος είναι απαραίτητος καμιά φορά, αλλά απαιτούνται πράξεις και όχι δογματισμοί. Η ιδιοκτησία του προγράμματος εφαρμόζεται στην πράξη».
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών οι οποίοι επιμένουν στην άμεση λήψη μέτρων όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
Σήμερα, εκτός νέου απροόπτου, θα βρεθεί στην Αθήνα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ οι επικεφαλής των άλλων θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα.
Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών εξελίσσονται ικανοποιητικά όπως ανέφερε και γ εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Η κα Αντρέεβα έκανε λόγο χθες για «θετική» και «εποικοδομητική» πορεία των συζητήσεων που μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατό». Και αυτό είναι κάτι που «ικανοποιεί» την Επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πώς οι τεχνικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός του Σαββατοκύριακου και θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου.
Χθες, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που απασχόλησαν τις χθεσινές συναντήσεις ήταν:
[1] Δημοσιονομικά ζητήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΛΚ εξετάσθηκαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Σε εκείνο το πακέτο είχαν περιληφθεί οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα φέτος κατά 795 εκατ. ευρώ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 251 εκατ. ευρώ, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για την τόνωση των εσόδων κατά 48,5 εκατ. ευρώ και η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων.
Τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών εξέτασαν την αποδοτικότητα των παραπάνω μέτρων και κατά πόσο είναι εφικτοί οι παραπάνω στόχοι ενίσχυσης των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα.
Η δουλειά αυτή γίνεται για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη νέα εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς ισοζυγίου του φετινού προϋπολογισμού. Ηδη, η αλλαγή του στόχου για το ΑΕΠ από ανάπτυξη 0,5% σε ύφεση πέριξ του 3% έχει επιδεινώσει τις προοπτικές του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που είχε συμφωνηθεί ως στόχος για το 2015 στα τέλη Ιουνίου, πλέον εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
[2] Φορολογικά: Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα ζητήματα του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
[3] Ενεργειακά: Στο επίκεντρο βρέθηκε το μέλλον του ΑΔΜΗΕ.
[4] Πλαίσιο αδειοδοτήσεων: Το ζητούμενο είναι η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Επίσης χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση διαμορφώνει τις θέσεις της ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.
Το πρώτο πακέτο
Στο ΓΛΚ εξετάσθηκαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Σε εκείνο το πακέτο είχαν περιληφθεί οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων.
Τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών εξέτασαν την αποδοτικότητα των παραπάνω μέτρων και κατά πόσο είναι εφικτοί οι παραπάνω στόχοι ενίσχυσης των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου