Δευτέρα, 03 Αυγούστου, 2015
ο δικός σου φράχτηςΤο δικό μου τείχος,
του Χοσέ Ιγνάθιο Τορεμπλάνκα *
Υπάρχουν στον κόσμο κυβερνήσεις που δεν θέλουν ο κόσμος να βγαίνει και κυβερνήσεις που δεν θέλουν ο κόσμος να μπαίνει. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι χώρες του σοβιετικού συνασπισμού, αλλά και η Ισπανία του Φράνκο, απαγόρευαν στον κόσμο να βγαίνει ή έθεταν πολλούς περιορισμούς σε όποιον ήθελε να το κάνει, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα επέστρεφε ή δεν θα άλλαζε ιδέες. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί το επιχειρούσαν: Όταν απαγορεύεις σε κάποιον να ψηφίζει με τα χέρια, το κάνει με τα πόδια. Το θλιβερό αυτό έθιμο της απαγόρευσης εξόδου εξακολουθούν να το εφαρμόζουν πολλά δικτατορικά καθεστώτα, περιλαμβανομένου εκείνου της Κίνας, που δεν επιτρέπουν την έξοδο σε όποιον διαφωνεί με το μονοκομματικό καθεστώς.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Και οι χώρες που άλλοτε παραπονούνταν για τα τείχη των άλλων, υψώνουν τώρα με τη σειρά τους όλων των ειδών τους φράχτες, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση σε εκείνους που, ακολουθώντας ένα αρχαίο έθιμο της ανθρωπότητας, χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να αναζητήσουν τροφή ή μια καλύτερη ζωή. Σημειώστε παρακαλώ, μια σημαντική λεπτομέρεια: Τα εμπόδια που υψώνουν οι άλλοι για να απαγορεύσουν την έξοδο των πολιτών τους τα αποκαλούμε τείχη, ενώ τα εμπόδια που υψώνουμε εμείς για να απαγορεύσουμε την πρόσβαση των πολιτών άλλων χωρών τα αποκαλούμε φράχτες. Λες και η αλλαγή ονομασίας υποδηλώνει κάτι χαλαρότερο.
Παράδοξα της ζωής. Θυμηθείτε, αν έχετε ένα λεπτό, κάποιον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που τον Ιούνιο του 1987, ανεβασμένος σε ένα βήμα στο Βερολίνο, καλούσε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το Τείχος. Ή την ουγγρική κυβέρνηση, που τον Μάιο του 1989, έριχνε τα συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Αυστρία, επιτρέποντας στους Γερμανούς να φύγουν από τη γιγαντιαία φυλακή που λεγόταν Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Και τώρα, προχωρήστε τον χρόνο και ακούστε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος, μήκους 3.145 χιλιομέτρων, στα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Ή κοιτάξτε τα έργα για την κατασκευή του φράχτη που θα χωρίσει την Ουγγαρία από τη Σερβία. Η Ουγγαρία έχει δεχθεί φέτος 80.000 αιτήσεις για άσυλο, έναντι 43.000 που είχε δεχθεί πέρυσι.
Όταν λείπει η πολιτική, κατασκευάζουμε φράχτες ή απευθείας τείχη. Μας λείπει ένας ευρωπαίος Κεβέδο, που «θα παρατηρούσε τα τείχη της ευρωπαϊκής πατρίδας» και θα θρηνούσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου