"Ένα μεγάλο ερωτηματικό" χαρακτηρίζει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά", αναφερόμενος τόσο σε σχέση με την οικονομική αλλά και την κοινωνική της διάσταση, Προσθέτει, μάλιστα, ότι η συμφφωνία δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη.
Ο ίδιος προσθέτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να την καταστήσει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας. "Μέσα από αυτό το πρίσμα προσεγγίζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες όμως δεν ακυρώνονται. Δεν υιοθετούμε τη συμφωνία, την αποδεχόμαστε κάτω από το βάρος των περιστάσεων και των δεδομένων συσχετισμών", σημειιώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ρήγμα που διαπιστώθηκε στος δύο ψηφοφορίες για τα "προαπαιτούμενα. "Αν η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τραυματίζεται σε κάθε ψηφοφορία, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να μείνουν ανεπηρέαστες η παρουσία και η πορεία της κυβέρνησης. Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία, εκκινούν από μια εντελώς διαφορετική αφετηρία από εμάς. Αυτοί πιστεύουν στη συμφωνία, βλέπουν το εαυτό τους σε αυτήν, κάποιοι δε από αυτούς έλεγαν πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε", είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Έκανε, όμως, και μια πρόταση προς τους διαφωνούντες: "Αντιλαμβάνομαι πως η δραματική αλλαγή των συνθηκών και η εξαναγκασμένη συμφωνία, αναδεικνύουν την ανάγκη μιας σε βάθος συζήτησης για το σχέδιό μας, τη στρατηγική μας, αυτήν όμως τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε με όρους ενότητας και να μην αφήσουμε το θυμικό να υπερισχύσει της λογικής. Θα βοηθούσε, λοιπόν, σε μια τέτοια συζήτηση αν όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία, αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα της διαφοροποίησης, να δηλώσουν πως στις από εδώ και πέρα ψηφοφορίες θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία. Μια τέτοια στάση θα σταματούσε τη δυναμική της διάσπασης που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε και στα μείζονα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. "Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχους τομείς. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο ρόλος και τα πάγια της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, είναι ανεκτίμητης αξίας (...) Πρόθεσή μας είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, καθώς και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων", είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου