ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Τσίπρας: Να παραιτηθεί όποιος υπουργός δεν υπογράψει το νομοσχέδιο - Στις 7 αποφασίζει η Αριστερή Πλατφόρμα αν θα προχωρήσει σε διάσπαση
Σε πορεία διχοτόμησης δύσκολα αναστρέψιμης έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα απόνερα να απειλούν την ευστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι προ των πυλών για την επιβίωση της κυβέρνησης αλλά και της χώρας καθώς ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα είχε συνέπειες για τη Ελλάδα.
Συνεχείς συσκέψεις έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στελέχη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.
Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».
Προ ολίγου αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να ζητήσει την παραίτηση όποιου υπουργού δεν υπογράψει το νομοσχέδιο.
Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ζητηθεί να υπογράψει όλο το υπουργικό συμβούλιο ή μόνο οι υπουργοί των οποίων αρμοδιότητα είναι η υλοποίηση των προωθούμενων διατάξεων.
Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβερνήσεως έχουν ήδη έτοιμες τις αποφάσεις ανασχηματισμού, αφήνοντας κενά τα σημεία των ονομάτων των υπουργών, που πιθανόν αρνηθούν να υπογράψουν το νομοσχέδιο και των νέων, που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα.
Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη σε λειτουργία μια κοινοβουλευτική ομάδα από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αλλά ταυτόχρονα να μην παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματος.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 30 ουσιαστικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Στις 7 η ώρα το απόγευμα η Αριστερή Πτέρυγα συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί απέναντι στις εξελίξεις.
Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι μετατέθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και αντ΄ αυτής συνεδριάζει από τις 9 το πρωί η πολιτική γραμματεία, τα μέλη της οποίας έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μάλιστα, έχοντας κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός θα στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καλέσει τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δηλαδή είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία ή να υπονομεύσουν για μια ακόμη φορά τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης, καλώντας τους έμμεσα να παραιτηθούν.
Ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί και λίγο πριν την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας έσπευσε να καλέσει τον Πρωθυπουργό να στείλει πίσω την συμφωνία με τους δανειστές.
Αλλο ένα πρόβλημα του Πρωθυπουργού είναι και ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ δήλωσε ότι η ΚΟ του κόμματος του θα ψηφίσει μόνο τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδια ανασχηματισμού, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, με στόχο την απομάκρυνση υπουργών που διαφοροποιήθηκαν από τις κυβερνητικές επιλογές.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, απομακρύνοντας τους Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ήσυχο λόγω των διαφοροποιήσεών τους, ενώ χθες υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ο Ν. Χουντής, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Μ. Γλέζου στην Ευρωβουλή, διευκολύνοντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργό, καθώς ήταν ένας από τους δεκαπέντε βουλευτές που συνυπέγραψε τη δήλωση κατά της εξουσιοδότησης της κυβέρνησης, το περασμένο Σάββατο.
Την ίδια ώρα την κατάσταση ενδέχεται να επιδεινώσει η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προσκόμματα στις ταχύτατες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τα νομοσχέδια να λάβουν έγκριση μέσα στο επόμενο 48ωρο. Υπό το φως των εξελίξεων και τις αντιδράσεις που προκαλεί ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.
Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά το ζήτημα της αντικατάστασής της, μέσω πρότασης μομφής, αν και αυτό με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση σε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να απεμπλακούν οι διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας αναμένεται να της ζητηθεί να συναινέσει στο να μην προεδρεύσει στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις και να αντικατασταθεί από τον α΄ αντιπρόεδρο, Αλ. Μητρόπουλο.
Αρκετά είναι τα ονόματα που ακούγονται για το νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά και για τη θέση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Με την πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου να τοποθετείται από πολλούς ακόμη και αύριο και αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα τα ονόματα που ακούγονται για την αντικατάστασή τους είναι εκείνα των κυρίων Βίτσα και Δρίτσα.
Σε ό,τι αφορά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη πολλοί δίνουν χαρτοφυλάκιο στη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και στον Σάββα Ρομπόλη, γνώστη όπως λένε πολλοί του Ασφαλιστικού, προκρίνοντάς τον έτσι για τη θέση του κ. Στρατούλη.
Με την πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου να τοποθετείται από πολλούς ακόμη και αύριο και αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα τα ονόματα που ακούγονται για την αντικατάστασή τους είναι εκείνα των κυρίων Βίτσα και Δρίτσα.
Σε ό,τι αφορά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη πολλοί δίνουν χαρτοφυλάκιο στη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και στον Σάββα Ρομπόλη, γνώστη όπως λένε πολλοί του Ασφαλιστικού, προκρίνοντάς τον έτσι για τη θέση του κ. Στρατούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου